Американски сенатори към България: Корупцията и западащата медийна свобода заплашват отношенията ни

14:04, 05 мар 21 / Политика 25 3754 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сенаторите Боб Менендес (демократ) и Джим Риш (републиканец) - председател и член на сенатската Комисия за международни отношения, разпространиха съвместно изявление за отношенията на САЩ с България, свързано с началото на предизборната кампания. 

В изявлението пише: „САЩ и България имат стабилни и разрастващи се отношения, които - както и НАТО като цяло - са по-силни, когато са основани на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тези отношения продължават да се развиват, особено по споделените цели в сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, западащата медийна свобода, политизирането на правораздаването и други заплахи за върховенството на закона представляват сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения”.

България заема най-ниската в Европейския съюз позиция в Индекса за възприятие на корупцията за 2019 г. на "Прозрачност без граници" и Индекса за свобода на медиите на "Репортери без граници". Тези позиции подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Българското правителство и правораздавателната система трябва да полагат усилия за спазване върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои от тях, а медиите трябва да са свободни да съобщават истината, без да са подлагани на тормоз, насилие или наказания”, заявяват сенаторите.

Корупцията в България скара Русия и САЩ, но властта у нас мълчи

В продължение на почти 8 месеца на непрекъсната поредица от протести народът на България призова за край на корупцията и за уважаване на демократичните ценности и върховенството на закона. С наближаването на парламентарните избори през април е задължително правителството на България да защити тези ценности”, смятат те.

В духа на дългогодишни отношения САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България в борбата с корупцията, възстановяването независимостта на медиите и засилване върховенството на закона. Стъпките, които България предприема по тези проблеми, само ще помогнат за засилването на нашите отношения”, се казва още в изявлението им, пише „Дневник“.

Оценката на сенаторите коментира и държавният глава Румен Радев.

„Не съм опонент на правителството, а обективен коректив на това, което виждам и срещу това, от което негодуват българите. Ако правителството се беше вслушвало по-рано в това, което казвам, в исканията на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ. Тя отразява всичко, за което говоря от началото на мандата и заради които хората протестираха. Касаят и корупцията в България, и ороненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система“, заяви Радев, цитиран от БГНЕС.

По думите му, ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в неговите посланията, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама