Корупцията в България скара Русия и САЩ, но властта у нас мълчи

18:30, 30 яну 21 / Политика 25 2818 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Коментар на правния съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким стана повод за остри реакции от страна на посолството на Русия в България и на наши сънародници, но властта мълчи по въпроса. 

Джесика Ким е специално изпратена преди година от Вашингтон да следи и помага за борбата с корупцията у нас. Преди дни тя заяви, че липсва политическа решителност за борба с корупцията в страната ни и, че това е опасно за националната ни сигурност. Според нея това прави държавите по-уязвими към външно влияние. 

Американското посолство: Корупцията вреди на България и задушава медиите

В четвъртък Ким участва във виртуална дискусия, посветена на корупцията и върховенството на закона, организирана от Атлантическия клуб и водена от бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Американският юрист припомни, че България често е критикувана за липсата на присъди за корупция и според нея няма политическа воля за това. По думите ѝ "българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне".

"Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна ваксинация. Лидерите на България да покажат, че никой не е над закона, включително и те. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи", каза Джесика Ким. Според нея проблемите в страната ни се дължат на отслабената възможност да се разследва корупцията, олигархични влияния и липсата на медийна свобода.

"За да достигне България пълния си потенциал, лидерите на страната трябва да зачитат върховенството на закона. Правителствата на България системно са разчитали на благоприятно тълкуване на доклади или оценки, за да докажат, че има системно подобрение", каза юристът, цитиран от “Медиапул”. 

Русия надуши лицемерие от страна на САЩ

Посолството на Русия в България осъди коментарите на правния съветник, като отбеляза, че коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения.

Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България“, посочиха от руското посолство.

“Въпросът за корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в “най-демократичните“ страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от “украинското досие“ на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?, пишат от руското посолство у нас.

От посолството визират спекулациите, че синът на Джо Байдън – Хънтър е помогнал на украинската газова компания “Бурисма“ да избегне разследвания за корупция. Хънтър Байдън беше в надзорния съвет на компанията от 2014 г. до 2019 г. Казусът бе коментиран и от вече бившия американски президент Доналд Тръмп.

И в България имаме мнение по въпроса, но не от властта

Малко след като излезе позицията на Русия съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова новата руска посланичка Елеонора Митрофанова вместо да защитава българските

корупционери, да упражни влияние "Лукойл" да покаже резултатите от данъчните си ревизии.

"Разбираме защо страстно защитавате българските корупционери. Разбираме и че навярно Вашата основна задача е да браните корупционното влияние на Кремъл. Но и вярваме, че нашите два народа имат бъдеще на равноправни отношения, основаващи се на свобода и стремеж към европейски модел на демокрация. Може би са ви информирали, че огромната част от българите не иска корупция и това лято имаше огромна вълна на протести срещу корупцията на Борисов, Доган, Пеевски и Гешев”, изтъкна Христо Иванов във видео във Facebook по време на посещение в Росенец. 

Той предложи на руската страна да се възползва от влиянието си върху "Лукойл" и да повлияе на компанията да публикува ревизионните актове, за да отговори дали е плащан пълният дял от дължимите в България данъци.

Съпредседателят на "Демократична България" припомни, че в обществото от години витаят съмнения, че "Лукойл" е спестила 1 млрд. лева от корпоративни данъци. Припомни и че още през 2018 г. формацията поиска от НАП ревизионните актове на дружеството от 2016 г. и 2017 г., а след като те не бяха предоставени, последваха дела. Въпреки че те бяха спечелени, и до днес ревизионните актове не са оповестени.

"1 млрд. лв. е огромна сума. Може би за г-н Путин това е равностойността на един дворец в Геленджик, но за България това е огромна сума, която не е влязла в пенсиите, не е влязла в заплатите на българските здравни работници или в заплатите на учителите. Тази сума е отишла в отхранване на отровната корупционна среда в България", заяви Христо Иванов.

Той напомни и неизпълненото обещание на премиера Борисов да бъдат публикувани ревизионните актове и видя интерес от страна на Кремъл да “отбранява” премиера Бойко Борисов. 

"Борисов се грижи за същностните интереси на кремълското влияние в България. Той наскоро си счупи краката, за да построи тръбата на Руски поток, който той се опитва да нарича Балкански. Това го направи за наша сметка и похарчи 3 млрд. лева наши пари без никакъв ясен икономически интерес за България, но с много ясен интерес на путиновия режим", каза още Иванов.

Журналистът Христо Грозев също се възмути, като разкритикува Русия

Тази страна се е върнала в Сталинизма и убива своите граждани. От тук нататък, тя не може да бъде стожер на поведение и да дава съвети на когото и да било. Защото те не са по-добри от Северна Корея. Така че основният отговор в общуването с Русия трябва да е – не ни давайте съвети, вие убивате своите граждани“, посочи Грозев в ефира на БНР. 

От страна на българските власти все още няма никакъв коментар по темата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама