Поглед назад: Отвличането на самолет като акт на бягство от комунизма

08:00, 07 мар 21 / Поглед назад 25 6485 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На тази дата преди 38 години е направен опит за отвличане на самолет, пътуващ от София за Варна.

Четирима български младежи отвличат самолет БГА „Балкан“ (полет № LZ-013), 20 минути след излитането на машината от летище София с искане курсът да се промени към Австрия. 

Първоначално всичко върви по план и самолетът излита по разписание в 18.00 часа. След 15 минути, когато стюардесата раздава бонбони и кафе, единият от похитителите опира нож в гърлото ѝ.

Имената на мъжете, дръзнали да сторят това, стават известни, като всички са твърде млади. Това са Лъчезар Иванов, Красен Гечев, Ивайло Владимиров и Валентин Иванов. Всички те са имали проблеми: Гечев е бил в дисциплинарна рота, Владимиров е на отчет в детската педагогическа стая за измами, а Иванов, който е войник, е следствен за кражби.

При разпитите след това разказват, че идеята им е била да кацнат във Виена и да поискат политическо убежище. Всичко започнало от невероятен разказ на техен общ приятел, който им споделя как прочел година по-рано, че поляк отвлякъл български самолет. Тогава похитителят хванал стюардесата и се заканил да ѝ отреже главата с бръснач, ако аеропланът не кацне във Виена. Впечатлени от тази история момчетата решават да съставят план и да опитат и те по този начин да отвлекат самолет, с който да кацнат в Австрия. 

В началото на март четиримата купуват билети за самолета до Варна. Те се подготвят предварително и се снабдяват с германски марки, с които могат да живеят в Австрия, когато пристигнат. Оръжието, с което е извършено похищението, са четири ножчета, купени от столичен магазин часове преди полета.

Проверката на летището се оказва повърхностна. Ножчетата им не са открити. За да са защитени откъм гърба, те сядат най-отзад, на последните четири седалки в самолета. 

Когато пристъпват към действие и един от тях опира нож в гърлото на стюардесата, екипажът и полицията във Варна вземат решение да приземят аероплана в морския град, като за целта първо кръжат над морето около час, за да изразходят горивото, което е в резервоарите. В същото време електричеството във Варна е спряно на няколко пъти, за да не стане ясно на похитителите, че самолетът се приземява близо до море. А на летището в морската столица пък двама служители – Марта Константинова и Стоян Митков – са преоблечени уж като австрийски летищни работници и говорят на перфектен немски. Заедно с тях се подготвят и барети, дошли от София.

Снимка: CanStockPhoto

Самолетът каца във Варна около 19.55 ч., а един от похитителите завежда стюардесата в тоалетната, като се заключва там с нея. През това време започват преговори, отваря се вратата на самолета и двамата служители под прикритие влизат, като се представят за австрийци. 

Оказва се обаче, че похитителите не говорят немски и за това викат стюардесата да им превежда. Отваря се вратата на тоалетната, а екипажът тайно пуска четирима командоси през вратата на багажното отделение. През шпионката те виждат кои са похитителите и къде се намират.

Един от похитителите започва да се съмнява, че са във Виена и забелязва, че якето на служителя под прикритие е българско. В това време четирима командоси от багажното нахълтват в салона и обезвреждат тримата младежи. Други двама влизат през пасажерския люк на самолета и разбиват вратата на тоалетната в момента, в който четвъртият посяга да пререже гърлото на стюардесата. Двамата стрелят почти едновременно и той пада, убит на място. 

Операцията е отчетена от тогавашните власти като успешна. Следва дело, като процесът е кратък, тъй като през 1983 година властите са безкомпромисни към подобен род действия, които били масово явление в Европа и най-вече в Близкия Изток. 

Лъчезар Иванов е осъден на 10 години затвор, Ивайло Владимиров – на 7 години, а Красен Генчев – на 9 години лишаване от свобода.

България остава единствената държава, изгасила тока на цял град, за да спаси човешки живот. 

Тази история обаче поставя въпроса за силното желание младите граждани на страната ни да избягат от комунизма, дори с цената на това да влязат в ролята на терористи. Първият случай на отвлечен самолет в България е още на 30 юни 1948 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама