„Демократична България“ ще работи за средна пенсия от 1000 лева

12:50, 04 мар 21 / Новият парламент 25 1361 Шрифт:
Ирина Иванова

„Демократична България“ представи икономически мерки за излизане от кризата. Сред тях са възстановяване на икономиката, постигане на споделен от всички растеж, ускорена модернизация на икономиката, подкрепа на потребителското търсене чрез бързо и съществено увеличаване на доходите. 

Експерти, политици с опит и известни артисти в листите на „Демократична България“

По различните инструменти на ЕС България ще получи над 50 млрд. лева за периода 2021-2027 г. От обединението заявиха намерение да реализират политики за насочване на европейските фондове в пълна степен към гражданите и фирмите, като мобилизират максимално допълнителен частен капитал за инвестиции.

Снимка: CanStockPhoto

Мерките са разделени в четири групи: за възстановяване на икономиката чрез ускорена дигитализация и декарбонизация; за облекчаване на достъпа на бизнеса до финансиране; за подкрепа на пострадалите от пандемията граждани и фирми; за борба с бедността и повишаване на доходите. Мерките са с пълна финансова обезпеченост по „Плана за възстановяване и устойчивост“.

Формацията предлага еднократна финансова помощ в размер на до 50 хил. лева за малки и средни предприятия. Заложена е мярка за подкрепа на домакинствата за подмяна на конвенционалните автомобили с електрически - еднократна финансова помощ от 5000 лева на домакинство за един електрически лек автомобил. Предвижда се и подкрепа на домакинствата за подмяна на стари, неефективни и замърсяващи устройства за отопление с електрически термопомпи в размер на до 3000 лева на домакинство.

Сред мерките са и -намаляване с 1/3 на дължимите осигурителни вноски за всички малки и средни предприятия до края на 2021 г.; освобождаване от данъци и осигуровки за 3 години на всички стартъпи за иновации в областта на високите технологии, отговарящи на целите на „Плана за възстановяване и устойчивост“; намаляване на данък общ доход за хората с ниски доходи чрез въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. на месечните доходи.

Снимка: БГНЕС

Друго предложение е помощна мярка 80/20 за всички средни предприятия и 90/10 за всички микро и малки предприятия, преустановили дейност заради пандемията. Предлагат и повишаване на средната работна заплата до 2400 лв. до края на мандата, както и увеличаване с 50% на заплатите на държавните служители от стратегически важните и най-засегнати от ковид кризата сектори - учители, помощен медицински персонал в държавните болници, социални работници и дейци на културата.

Формацията предвижда и увеличаване на размера на средната пенсия до 1000 лева до края на мандата, при спиране на кражбите на държавни средства и при провеждане на нужните реформи за растеж на икономиката.

Предизборната програма на „Демократична България“ по секторни политики ще бъде публикувана на 5 март, съобщиха от обединението. 

Всички икономически мерки може да видите тук.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Златко 14:16, 04 мар 21

Средна пенсия от 1000 лв. е невъзможна и другарите от "Демократична България" го знаят, но понеже са популисти го обещават, за да вземат още някой заблуден глас за себе си!

2 Петър 22:12, 04 мар 21

ДБ може и да работят, и да става дума за пари, но това ще е само, ако парите ще влязат в техния джоб.

3 Анонимен 10:59, 05 мар 21

И сами не си вярват на "бисерите", които Маджо и Прокопиев им диктуват!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама