Указания за провеждането на изборите

18:14, 18 фев 21 25 2696 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерството на здравеопазването разпространи указания за провеждане на парламентарните избори на 4 април в условията на извънредната епидемична обстановка заради коронавируса. Те са изпратени до всички институции, участващи в организирането на изборния процес.

Указанията са разработени в съответствие с въведените основни противоепидемични мерки в страната и въз основа на опита от провеждането на изборния процес в редица държави членки на Европейския съюз. С тях се цели да се противодейства на разпространението на COVID-19, като по този начин се защити здравето на участниците в изборния процес, а в последствие и на техните близки, семейства и на обществото като цяло.

Сградите и тъмната стаичка

В сградите, в които ще се гласува, ще е задължително да се носи маска, да се спазва дистанция и да се дезинфекцират ръцете. На входовете ще има и пропускателен режим, така че да няма струпвания на хора вътре в сградата. От здравното министерство препоръчват да се обособят две различни места за вход и изход, а ако това не е възможно – да се въведе еднопосочно движение. Задължително ще бъде и редовното проветряване на помещенията за гласуване. Освен това информация за избирателните секции трябва да бъде изложена на видно място пред сградата, в която се помещават.

Тъмната стаичка за гласуване трябва да бъде поставена така, че входът ѝ да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа на тъмната стаичка. В секции с възможност за машинно гласуване задължително се осигурява дезинфектант за ръце в близост до устройството.

Членове на РИК, СИК, наблюдатели и избиратели

Мерки има и за членовете на РИК, СИК, наблюдателите и другите участници в изборния процес. Тяхната температура ще се измерва, като хора с грипоподобни симптоми няма да бъдат допускани. За тях ще бъдат осигурени всички нужни лични предпазни средства. Позволено е маските да се свалят единствено при хранене и пиене. Препоръчва се използване на ръкавици от членовете на секционните избирателни комисии при контакт с предмети (лични документи, химикалки, печати и др.), както и ограничаване до минимум на директните контакти (ръкостискане, прегръщане и др.). Препоръчително е обучението на лицата, които ще участват в изборния процес, доколкото е възможно, да се извърши дистанционно.

Избирателите също са задължени да носят лични предпазни средства. А след гласуване, напускането на сградата трябва да се осъществява възможно най-бързо. При използване на машина за гласуване избирателят извършва дезинфекция на ръцете си непосредствено преди процеса на гласуване с осигурен за целта дезинфектант.

Гласуване с подвижна кутия

При гласуване с подвижна избирателна кутия членовете на подвижната избирателна секция и служителите по сигурността трябва да носят: защитен костюм за еднократна употреба, ръкавици, защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска за лице тип FFP2/FFP3.

Избирателят, който гласува чрез подвижна избирателна кутия трябва да носи защитна маска, покриваща устата и носа. Той трябва да дезинфекцира ръцете си, преди да вземе бюлетината и да свали за кратко време защитната маска, за да бъде идентифициран, след което отново да постави правилно защитната маска, така че да покрива носа и устата му. Избирателят се подписва в избирателния списък, като използва лична/своя химикалка, когато е възможно.

Предизборна кампания

Здравното министерство препоръчва предизборните събития да се провеждат на открито и по възможност – те да бъдат максимално кратки. Остават задължителни основните изисквания за носене на маска, спазване на дистанция и периодична дезинфекция. Препоръчва се разпространението на предизборните агитационни материали да се извършва на щандове за самообслужване.

Пълните указания може да видите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама