Какви други събития са се случили на 3 март?

08:29, 03 мар 21 / Любопитно 25 2791 Шрифт:
Цветилена Симеонова

На 3 март България празнува своя национален празник, но има и други събития, запечатали се на тази дата. Днес светът отбелязва Международния ден на писателя. Той е избран за такъв с решение на Международния PEN клуб, проведен преди 34 години.

Името на организацията PEN всъщност е акроним, образуван от първите букви на английските думи: Poets – поети, Essayists – есеисти, Novelists – романисти. Любопитно е и че съкращението в този случай съвпада с думата pen, което в превод от английски значи писалка. Мисията на сдружението е да се поддържат връзки между творците от целия свят и да защитава техните права, пише bTV.

NoName с нова творба за 3 март

Интересна е хартата, която подписват членовете на писателския клуб, сред които са били Дора Габе, Елисавета Багряна, Йордан Йовков и Елин Пелин. Според главния документ, който приемат писателите, литературата, независимо от националността и произхода си, не познава граници. И трябва да остане обща валута между народите, независимо от политическите или международни катаклизми. Сега голямото предизивикателство на писателите е да се адаптират към новите формати – аудиокниги, буктрейлъри и т.н.

Ключов ден и за футбола - на 3 март е въведено правилото на дузпата. Измислил я е ирландски бизнесмен и вратар на местен отбор. В началото дузпата била наречена „измишльотина“, „вратарска глупост“, а предложението определено като смъртна присъда за футбола.

България чества 143 години от Освобождението си

Въпреки това самите британци се убеждават, че в правилото има смисъл и на 3 март 1891 г. дузпата е била въведена официално в правилата на играта. Терминът е възприет в България през 1894 г., когато футболът е бил въведен от група швейцарски учители.

Точката за изпълнение на дузпа е въведена 12 години по-късно от самата дузпа, поради което в този период съдиите са били принудени да измерват разстоянието до голлинията с крачки.

Дузпата продължава да се развива – особено с въвеждането на технологията ВАР, която понякога предизвика абсурдни ситуации – като пример първите 26 мача във Висшата лига с видео повторения, довели до 22 дузпи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама