Антъни Иванов изхвърлял хапчетата, давани му в чашка от треньорите

09:34, 02 мар 21 / Спорт 25 2660 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Ще се състезавам за България, но няма да стъпя на лагер на националния отбор, докато не се махне този треньорски щаб. Това заяви в първото си интервю след скандала с положителните допинг проби най-добрият ни плувец Антъни Иванов.

Преди седмица стана ясно, че има три положителни проби за веществото станозолол - на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Иванов, който от години живее и учи в САЩ, веднага подкрепи момчетата в социалните мрежи, но реши да запази мълчание до днес, когато даде интервю за bTV.

Трима национали по плуване хванати с допинг

Първоначално от федерацията заявиха, че предполагат, че момчетата са взели веществото на своя глава. Контрата дойде от обвинените, които разказаха за практиките в националния тим. Баблаков, Николов и Панайотов са категорични - приемали са само дадените им от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров хапчета. А те са им били предоставяни в пластмасови чашки, без листовки или кутии.

Заставам напълно зад момчетата, 100% не са знаели какво има в чашките, които им дават“, коментира Иванов и добави, че когато е получавал такива чашки по време на лагер с тима, се е прибирал в стаята си и ги е изхвърлял в кофата за боклук. „Не съм видял кутията и не знам какво слагат вътре. Да, тяхна вина е, че не проверяват, но пък вярват на хората, които им ги дават“, посочи той.

Той разкри, че след избухването на скандала е разпитал докторката на американския си тим за веществото станозолол: „Доста повече неща знаем сега като спортисти, защото четем повече и се интересуваме. Говорих с докторката на моя отбор в Щатите, която ни дава някакви неща за възстановяване. Тя ми каза, че това (б. ред. - станозолола) дори не помага за плуването, което още повече убива смисъла на използването му. Използва се да имаш сила извън водата, не помага на плуването. Те не са отишли там, за да вдигат щанги, това е работа на някой друг“, категоричен е атлетът, който с лекота спечели квота за олимпийските игри в Токио.

„Дружески заговор“: Федерацията по плуване определи като „саботаж“ допинг скандала

Относно записа, на който президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев убеждава спортистите, че ако е знаел, че има опасност да дадат положителни проби, е щял да ги скрие от допинг проверката, Антъни коментира: „Явно е възможно. Мен ме проверяват от много различни места. Всеки път идват различни хора, давам кръв и урина. Не знам как се случва манипулирането на допинг контрол. На лагер в България взимат по три проби, на случаен принцип се избират трима човека, които да бъдат тествани“, обясни той.

За него е абсурдно треньорът да иска процент от премиите на плувците, които се издържат с парите, спечелени от наградни фондове. Преди ден се появи информация, че по време на турнир в Бургас селекционерът Кристиян Минковски е пожелал 30% от премиите на плувците.

„Не бях на този турнир, но го бяха коментирали в националния отбор, мога да потвърдя. Бяха много възмутени. Абсурдно е. Всеки в националния взима определена заплата, има си награда за състезатели и треньори. За мен е смешно да се искат още пари от плувците, които с това се издържат“, посочи той.

Иванове категоричен, че дори да бъде наказан няма да се яви на лагер на националния отбор, докато не се махне сегашният треньорски щаб.

„След като стана целият скандал, говорих с баща ми, който винаги е бил до мен и като мой треньор. Решихме да се прибера за европейското, да помогна на момчетата, да участвам за България в Будапеща. Но няма да стъпя на лагер на националния, докато не се оттегли целият щаб. Не бих отишъл там, за да се подложа на риск и да хвана нещо, което не трябва. Докато няма промяна в треньорския щаб, няма да стъпя. Сигурно ще ме накажат, но по-добре наказание 4 месеца да не взимам заплата, отколкото да ме лишат от състезателни права за 4 години“, категоричен е той.

Ако системата не се промени, мисля, че няма да съм единственият, който да потърси реализация в чужда държава. Засега не искам да се местя, искам да представям България, затова тренирам тук, за да имам конкуренция“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама