Поглед назад: Основан е градът, в който няма коли, религии и пари

08:00, 28 фев 21 / Поглед назад 25 4356 Шрифт:
Ирина Иванова

На тази дата преди 53 години е основан Ауровил или „Градът на Зората“, който е „експериментален“ град-община в област Вилупурам в щата Тамил Наду, близо до Пондичери в Южна Индия. 

Замисляли ли сте се дали е възможно да живеете на място, където да няма пари, автомобили или религии? Това не е утопия, а е напълно постижимо в Ауровил. Той е замислен да бъде универсално селище, където хора от всички страни да могат да живеят в мир и нарастваща хармония, над всякакви вероучения, политиканствуване и национални принадлежности. Целта на Ауровил е да бъде платформа за постигане на реално единение между хората.

Градът е основан от Мира Алфаса, позната като “Майката”, която вярва, че „човекът е преходно същество“ и, че такъв универсален град ще допринесе решително за възраждането на Индия. Правителството на Индия подкрепя идеята за този град и през 1966 г., а ЮНЕСКО преподписва подкрепата си шест пъти за изминалите повече от 40 години.

Снимка: Wikipedia

Градът е организиран правно като Фондация “Ауровил” по постановление на Индийския парламент и там не би трябвало да съществуват политика и религия. Фондацията е тази, която притежава имотите, а не жителите. Тук хората се доближават до Бога, но без “посредничество”, защото, според “Майката” религиите разделят хората. А вместо банкноти и монети, жителите на Ауровил ползват номера на сметки, които са свързани с техния централен фонд. На посетителите се издават временни дебитни карти, свързани със същия фонд.

„Градът на Зората“ е планиран за максимум 50 000 души, но броят на жителите към октомври 2020 г. е малко над 3 хил., като всички те са от 59 националности. Те живеят в стотина поселения, разпръснати върху 20 квадратни километра, които носят английски, санскритски, френски и тамилски имена, каквито са четирите официални езици в града-експеримент.

Понастоящем в Ауровил има сериозен недостиг на жилища, в резултат на това от новопристигналите се очаква сами да финансират построяването на дом, ако планират да останат дългосрочно в Ауровил. Жилищата може да са от едностаен апартамент до просторна къща. Поради това разходите за жилище са най-голямото перо в бюджета на бъдещите кандидати. В някои случаи се осигуряват безплатни жилища за дългосрочни жители с принос към растежа на Ауровил.

Снимка: Wikipedia

Според официалния статут, предоставян с получаването на специална индийска виза, жителите на Ауровил са почетни доброволци. От тях се очаква да дават своя принос според своите възможности, чрез труд, парично или в натура. Освен това в града съществува система за издръжка, според която онези ауровилци, които се нуждаят от финансова подкрепа, получават месечно възнаграждение в наличност и в натура, което покрива базовите житейски нужди. Икономиката на Ауровил и целият живот са в постоянно развитие и се провеждат непрекъснати експерименти за доближаване до визията.

Интересното е и че в града на зората почти няма автомобили, рядко може да се видят само таксита, които посрещат новодошлите. Хората там се придвижват основно с мотоциклети, мотопеди, моторикши и велосипеди, като по този начин се намалява и замърсяването на природата. А големи части от общността се захранват от слънчева и вятърна енергия.

Любопитно е, че питейната вода минава през обществени и лични филтри, но тя има и хармонизирана кристална структура, защото е пречистена, динамизирана и подлагана на музиката на Бах и Моцарт. 

Образованието също има интересна мисия, защото основната цел на педагозите е да осигурят радост и свобода за прогресиране на младежите. Ето защо в училищата няма оценки, а полагането на държавни или международни изпити и получаването на дипломи е въпрос на личен избор.

Всички тези постижения в Ауровил показват, че явно експериментът е успешен и че не е невъзможно да има живот без йерархия в обществото и строги правила за хората, които са от толкова различни националности. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама