Поглед назад: Основан е градът, в който няма коли, религии и пари

08:00, 28 фев 22 / Поглед назад 25 7794 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На тази дата преди 54 години е основан Ауровил или „Градът на Зората“, който е „експериментален“ град-община в област Вилупурам в щата Тамил Наду, близо до Пондичери в Южна Индия. 

Замисляли ли сте се дали е възможно да живеете на място, където да няма пари, автомобили или религии? Това не е утопия, а е напълно постижимо в Ауровил. Той е замислен да бъде универсално селище, където хора от всички страни да могат да живеят в мир и нарастваща хармония, над всякакви вероучения, политиканствуване и национални принадлежности. Целта на Ауровил е да бъде платформа за постигане на реално единение между хората.

Градът е основан от Мира Алфаса, позната като “Майката”, която вярва, че „човекът е преходно същество“ и, че такъв универсален град ще допринесе решително за възраждането на Индия. Правителството на Индия подкрепя идеята за този град и през 1966 г., а ЮНЕСКО преподписва подкрепата си шест пъти за изминалите повече от 40 години.

Снимка: Wikipedia

Градът е организиран правно като Фондация “Ауровил” по постановление на Индийския парламент и там не би трябвало да съществуват политика и религия. Фондацията е тази, която притежава имотите, а не жителите. Тук хората се доближават до Бога, но без “посредничество”, защото, според “Майката” религиите разделят хората. А вместо банкноти и монети, жителите на Ауровил ползват номера на сметки, които са свързани с техния централен фонд. На посетителите се издават временни дебитни карти, свързани със същия фонд.

„Градът на Зората“ е планиран за максимум 50 000 души, но броят на жителите към октомври 2020 г. е малко над 3 хил., като всички те са от 59 националности. Те живеят в стотина поселения, разпръснати върху 20 квадратни километра, които носят английски, санскритски, френски и тамилски имена, каквито са четирите официални езици в града-експеримент.

Понастоящем в Ауровил има сериозен недостиг на жилища, в резултат на това от новопристигналите се очаква сами да финансират построяването на дом, ако планират да останат дългосрочно в Ауровил. Жилищата може да са от едностаен апартамент до просторна къща. Поради това разходите за жилище са най-голямото перо в бюджета на бъдещите кандидати. В някои случаи се осигуряват безплатни жилища за дългосрочни жители с принос към растежа на Ауровил.

Снимка: Wikipedia

Според официалния статут, предоставян с получаването на специална индийска виза, жителите на Ауровил са почетни доброволци. От тях се очаква да дават своя принос според своите възможности, чрез труд, парично или в натура. Освен това в града съществува система за издръжка, според която онези ауровилци, които се нуждаят от финансова подкрепа, получават месечно възнаграждение в наличност и в натура, което покрива базовите житейски нужди. Икономиката на Ауровил и целият живот са в постоянно развитие и се провеждат непрекъснати експерименти за доближаване до визията.

Интересното е и че в града на зората почти няма автомобили, рядко може да се видят само таксита, които посрещат новодошлите. Хората там се придвижват основно с мотоциклети, мотопеди, моторикши и велосипеди, като по този начин се намалява и замърсяването на природата. А големи части от общността се захранват от слънчева и вятърна енергия.

Любопитно е, че питейната вода минава през обществени и лични филтри, но тя има и хармонизирана кристална структура, защото е пречистена, динамизирана и подлагана на музиката на Бах и Моцарт. 

Образованието също има интересна мисия, защото основната цел на педагозите е да осигурят радост и свобода за прогресиране на младежите. Ето защо в училищата няма оценки, а полагането на държавни или международни изпити и получаването на дипломи е въпрос на личен избор.

Всички тези постижения в Ауровил показват, че явно експериментът е успешен и че не е невъзможно да има живот без йерархия в обществото и строги правила за хората, които са от толкова различни националности. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама