Можем ли да променим цвета на очите си?

16:05, 27 фев 21 / Любопитно 25 1887 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Някои хора забелязват промяна в цвета на очите си с течение на времето, други биха искали сами да коригират цвета на ириса. Възможно ли е да станете синеоки или чернооки по желание и какви са рисковете от подобни операции, обясни доцентът в Катедрата по очни болести на Националния медико-хирургичен център в Москва, офталмологът Ирина Лещенко.

Хората с очила по-рядко се заразяват с COVID-19

С възрастта очите стават по-светли, особено страдат тези, които първоначално са родени светлооки. Има такава диагноза – „избледнели очи”. Цветът на ириса зависи от количеството пигмент: ако в ириса има много пигмент , това означава, че очите са тъмни и ако има малко, те са по-светли. Количеството пигмент може да намалее с възрастта, при което настъпва обезцветяване”, обясни тя пред РИА Новости, цитирана от БГНЕС. 

Quote Icon „Операцията за промяна на цвета на ириса е много рискована. Има лещи във всякакви цветове - лилаво, розово, червено, жълто. Да си поставите такива е много по-безопасно от операциите за смяна на цвета на очите”, категорична е Лещенко.

Няма доказателства, че така нареченото обезцветяване на очите е свързано със заболявания, отбеляза Лешченко и поясни, че това не се отнася за случаите, когато има фиброза на ретината или попадане на чужди тела в окото.

Няколко прости правила за подобряване на зрението

Чрез хирургична интервенция можем да променим цвета на очите си. Широко известни са два метода: лазерна цветна корекция за изсветляване на пигмента и инжектиране на багрило в склерата - плътната непрозрачна обвивка на очната ябълка. Но офталмологът смята, че подобни методи са опасни.

Цветът на очите не оказва влияние върху необходимостта от защита от ярка слънчева светлина, отбеляза офталмологът. Слънчевите очила са важни за всеки, казва тя, независимо дали ирисът ви е тъмен или светъл. Всеки има своя собствена светлочувствителност. Ако тя е висока, препоръчително е да се използват предпазни средства от светлина колкото е възможно повече, може би не само на открито, но и на закрито”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама