151 нови милионери у нас през пандемичната 2020 г.

10:18, 24 фев 21 / Общество 25 1266 Шрифт:
Цветилена Симеонова

151 души са новите милионери у нас, като по-голямата част са от последното тримесечие на 2020 г. Това заяви финансовият консултант Стойне Василев пред bTV. По думите му се запазва тенденцията по цял свят по време на криза богатите да забогатяват още повече, а бедните да обедняват.

„Става въпрос за милионери с депозити в търговските банки в България. Със сигурност има и други, чиито пари са вложени в имоти, бизнес и т.н. Към края на 2020 г. общият брой на милионерите у нас е 1180 души“, каза още Василев. „Тук говорим за пари на светло. Това са хора, които са направили по-големи депозити на физически лица и са продали други активи по време на пандемията“, уточни финансистът.

Безос отново е най-богатият човек в света

Между тези милионери се разделят общо 3 милиарда лева, като средно на човек се падат по 2 567 000 лева.

По думите на Василев депозитите по време на пандемия се увеличават, с изключение на тези до 1000 лева. „Миналата година сме спестили повече от 5 млрд. лева, което е рекорд. Най-голямо е увеличението в депозитите между 10 и 20 хиляди лева“, уточни Василев.

За малките депозити до 1000 лева той коментира, че при тях се бележи спад, тъй като повечето хора ги използват за покриване на текущи нужди по време на пандемията. Той посъветва българите да започнат да спестяват отново.

На първо място по богатство в света остава основателят на „Амазон“ Джеф Безос със 185,6 млрд. долара, следван от Илън Мъск, чието богатство бележи най-висок ръст през пандемичната 2020 г. Бернар Арно е на трета позиция със 158,1 млрд. долара, а основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс е на четвърто място със 122,9 млрд. долара. Петото място е за Марк Зукърбър с 95,3 млрд. долара. Най-богатият българин в света е Владимир Тенев, който има над 1 млрд. долара нетно богатство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама