Fibank отчита нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

10:28, 23 фев 21 25 1734 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

През 2019 година Първа инвестиционна банка се затвърди като водеща банка в топ 5, активите надминаха 10.2 млрд. лв., отбелязвайки ръст от близо 1 млрд. лв. в рамките на една година. В изпълнение на стратегията за разширяване на пазарното присъствие в банкирането на дребно и кредитирането на МСП, портфейлът от отпуснати потребителски кредити се увеличи с 15%, а ипотечните кредити нараснаха с 18% през годината. Заемите към микро и средни предприятия също нараснаха с 5%. Банката отчете нетна печалба от 129 млн. лв., с ръст в общия приход от банкови операции, заяви в интервю за „24 часа“ главният изпълнителен директор на банката Неделчо Неделчев.

Fibank също така отбеляза и значителен ръст в трансакционния бизнес, което й позволи да генерира 10% годишен ръст в нетните приходи от такси и комисиони. В среда на отрицателни лихви, лихвеният доход отбеляза спад, но нетният лихвен марж остана устойчив на нива около и над средния за пазара“, посочи той. „Банката затвърди позициите си при депозитите от физически лица със солиден пазарен дял, който я нарежда в топ 3. Капиталовата адекватност нарасна и достигна 18.8%, включвайки емитирания дългово-капиталов (хибриден) инструмент в размер на 30 млн. евро и съотношение на базов собствен капитал от първи ред от 15%. След включването на печалбата за 2019 г. с одобрение на Общото събрание, капиталовата адекватност ще нарасне допълнително“, допълни Неделчо Неделчев.

Fibank подписа споразумение с Фонда на фондовете

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката“, обяви той и уточни, че през януари Комисията е изискала допълнителна информация, която вече е предоставена.

Вече проведохме и продължаваме да провеждаме предварителни разговори с инвеститори по повод емитирането на нови акции и привличането на основен капитал. Мога да отбележа, че има значителен чуждестранен интерес към участие в увеличението. Целта ни е да наберем между 100 и 200 млн. лв. свеж ресурс. Реализирането на 30 млн. евро емисия хибриден капитал през декември също ни даде сигнал, че има сериозен интерес от страна на инвестиционната общност към Първа инвестиционна банка“, заяви той.

Fibank предлага на клиентите си видео консултации с експерти на банката

Неделчев поясни, че окончателната емисионна цена ще бъде определена в резултат на проведени проучвания, съобразени с нормативните изисквания, и може да се различава от индикативната емисионна цена, оповестена през декември миналата година. Тя ще зависи от няколко фактора, степенувани по важност, но взети в съвкупност – ценови нива на инвеститорския интерес; пазарна цена на акциите; максимален ефект от увеличението на капитала за банката; интереси на всички акционери и балансова стойност на акцията. Цената ще стане ясна преди оповестяване на съобщението за публичното предлагане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама