Имунитетът след преболедуване от COVID-19 трае дълго

18:30, 23 фев 21 / Любопитно 25 2142 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Преболедувалите Covid-19 са имунизирани дълго срещу вируса. Такова обнадеждаващо заключение беше направено в Медицинския университет в Инсбрук, съобщава „Евронюз“.

През април и ноември бяха прегледани жителите на австрийския ски курорт Ишгл, един от епицентровете на инфекцията в Европа. След осем месеца повечето хора остават имунизирани срещу вируса.

Къде може да се ваксинираме?

Вегенер Борена, директор на изследването: „Използвахме няколко различни процедури за изследване на антитела, за да получим възможно най-надеждни резултати. Оказа се, че при 90% от хората, участвали в първото проучване и дошли за второ, антителата остават. Също така открихме, че 70% от респондентите, които сме тествали за клетъчен имунитет, все още имат клетъчна активност“, пише БГНЕС.

Въз основа на получените данни екипът от учени смята, че формирането на стадния имунитет и връщането към предишен живот не е толкова далеч, както казват скептиците. Вярно, не без резерви.

Доротея фон Лаер, Директор на Института по вирусология (Медицински университет в Инсбрук): „Със социално дистанциране, с някои мерки, които не вредят на човека, и с ваксинация на 40-50% от населението е възможно да се върнем към донякъде нормален ежедневен живот“. Това се потвърждава от факта, че в сравнение с други австрийски райони в Ишгл втората вълна на заразяване не е била толкова силна.

Поради обхвата на такъв дълъг период от осем месеца, авторите наричат своето изследване най-голямото от тези, които са били посветени на изследването на антитела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама