Британка стана най-младата жена, прекосила океана с лодка

17:25, 21 фев 21 / Любопитно 25 1900 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

21-годишна учителка по плуване от Северен Йоркшир стана най-младата жена, която преплува самостоятелно през Атлантическия океан.

Българи прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка

Жасмин Харисън започва пътуването през декември, когато заминава от Ла Гомера до Канарските острови. Отнема ѝ 70 дни, три часа и 48 минути, за да стигне до Антигуа, като преплува близо 5000 километра в открито море, предаде "The Guardian".

Пристигането ѝ в Карибите е било посрещнато с фанфари във Facebook, където тя е била излъчена как пресича финалната линия. А когато Харисън влиза в залива запалва ракетите си в знак на възторг. 

Нейният рекорден подвиг е събрал повече от 10 000 британски лири, които ще отидат за благотворителност. Част от средствата ще отидат за фондация "Blue Marine", която има за цел да се бори с прекомерния риболов, а друга в "ShelterBox", организация, предоставяща помощ на хора, засегнати от природни бедствия.

„Искам да вдъхновя младите хора да излязат и да направят нещо смело, независимо дали това ще промени света или просто ще излязат извън зоната си на комфорт“, написа Харисън в изявление на уебсайта си.

Досега най-младата жена гребец, преминала Атлантическия океан, беше 22-годишната Кейти Споц от САЩ, която направи пътуването между 3 януари и 14 март 2010 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама