Решават кога инцидентите при работа вкъщи ще се водят за трудова злополука

14:30, 19 фев 21 25 1970 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Промяна в закона ще регламентира кога инцидентите при работа от вкъщи ще се водят за трудова злополука. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на днешния парламентарен контрол.

Тя обясни, че кризата с коронавируса и преминаването към дистанционна работа са поставили нови въпроси пред работниците и работодателите като например „Ако паднеш вкъщи по време на хоум офис, трудова злополука ли е или не?“ и „Трябва ли работно място вкъщи да отговаря на здравословни и безопасни условия на труд?“.

Законодателните промени ще регламентират здравословните и безопасни условия на труд, както и въвеждане на правото на откъсване  от работната среда след края на работния ден, което вече беше признато от Европарламента, пише БГНЕС.

Социалният министър обяви, че има слабо нарастване на гъвкавите форми на заетост, като в различните региони те стигат 5-10%. Работа от вкъщи е предпочитана предимно от IT сектора, дребното производство, счетоводните и консултантски услуги, обучителния сектор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама