След сексисткия скандал: Жена оглави организационния комитет за Токио 2020

12:40, 18 фев 21 / Спорт 25 1920 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Сейко Хашимото е новият председател на организационния комитет за олимпийските игри в Токио. Тя заменя на поста Йоширо Мори, който наскоро подаде оставка.

Припомняме, че президентът на организационния комитет за олимпийските игри каза преди седмици, че "жените говорят твърде много". Това предизвика буря от недоволство в страната и доведе до отказ на много доброволци за игрите, МОК го порица, а спонсори и граждани започнаха да събират подписки за неговото отстраняване. Забележките му предизвикаха и гневни коментари в социалните медии. Той се извини веднага за думите си, но първоначално отказа да подаде оставка. Това все пак се случи на 12 февруари. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първоначално името на друг мъж, който е член на комитета, се спрягаше за заемането на мястото му, но това действие също беше посрещнато с протести, предаде "Дневник". 

Сейко Хашимото е родена на 5 октомври 1964 г. Тя е японски политик, бивш фигурист и колоездач. Тя има най-много олимпийски изяви от всеки японски спортист, с изключение на Нориаки Касаи, представяйки родната си страна на четири поредни зимни олимпийски игри от 1984 до 1994 г. и на три поредни летни олимпийски игри от 1988 до 1996 г. В момента тя е член на Дома на съветниците от Либерално-демократическата партия и служи като президент на Японската федерация по кънки.

Тя работи в японския кабинет като държавен министър на олимпийските и параолимпийските игри в Токио от септември 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама