Как сексистка шега доведе до оставката на президента на Токио 2020?

12:35, 11 фев 21 / Спорт 25 2173 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Президентът на организационния комитет за олимпийските игри в Токио Йоширо Мори ще подаде оставка, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от ESPN.

Бившият премиер на Япония взел решението след разразилия се скандал след негови сексистки коментари за жените преди седмица. Очаква се решението да бъде обявено утре по време срещата на Борда на организационния комитет в Токио. Междувременно олимпийските игри трябва да бъдат открити на 23 юли.

Индия иска да приеме Олимпиадата през 2032 г.

Какво ядоса света и предизвика оставката на Мори?

Президентът на организационния комитет за олимпийските игри каза преди дни, че "жените говорят твърде много". Това предизвика буря от недоволство в страната и доведе до отказ на много доброволци за игрите. Забележките му предизвикаха гневни коментари в социалните медии, което доведе до извънредна пресконференция на 4 февруари. Той се извини веднага за думите си, но отказа да подаде оставка и заяви, че не смята, че трябва да се тревожи за броя на жените на високопоставени позиции. Мори сподели дори, че съпругата му и неговата дъщеря са му се скарали заради сексистките забележки по адрес на жените.

83-годишният шеф на организационния комитет на игрите в Токио заяви, позовавайки се на времето си на председател на Японския футболен съюз по ръгби, че "жените имат силно чувство за съперничество. Ако едната вдигне ръка, за да говори, всички останали също изпитват нужда да говорят. Накрая всяка казва нещо". Мори направи намек и като изтъкна, че при играта на ръгби един човек не става звезда, а играе за всички и всички играят за един.

Попитан дали има основание да прави подобни забележки, той изтъкна: "Напоследък не слушам толкова много жени, така че не знам".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неговите забележки идват точно когато японските спортни организации се опитват да увеличат броя на жените на ръководни длъжности и за това предизвикаха силна реакция в Япония и в чужбина.

Редица спортисти осъдиха неговите коментари, а жените, които са част от политиката в Япония, се появиха в бели дрехи по време на парламентарна сесия тази седмица в знак на символичен протест.

През изминалата седмица стотици олимпийски и параолимпийски доброволци подадоха оставки, а организаторите и столичното правителство в Токио бяха затрупани с оплаквания.

В сряда губернаторът на Токио Юрико Койке, която стана първата жена управител на града през 2016 г., заяви, че ще бойкотира ключова среща, насрочена за следващата седмица, на която трябваше да присъства Мори, заедно с японския министър на спорта Сейко Хашимото и президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. "Предвид настоящата ситуация, не мисля, че това ще изпрати положително послание", каза Койке.

От МОК определиха думите му за "абсолютно неприемливи". А "Toyota", която е най-големият автомобилен производител в света и олимпийски спонсор, също разкритикува постъпката на президента на организационния комитет, като заяви, че думите му са в разрез с ценностите, които фирмата уважава и подкрепя.

Други спонсори също нарушиха мълчанието си и изказаха възмущението си от постъпката на Мори. "Asahi Holdings", холдинговата компания на производителя на бира "Asahi Breweries", заяви, че неговите забележки са „разочароващи и неподходящи, като се има предвид духа на равенството между половете, застъпен от олимпийските игри. 

Изпълнителен директор на японската компания за петрол и метали "Eneos" също изрази позицията си срещу сексистките забележки от гледна точка на зачитането на правата на човека, пише "The guardian"

Това обаче не е първият гаф, който прави Йоширо Мори

 Две години след като се оттегля като премиер на Япония през 2003 г. Мори отново прави груб намек към жените:

"Не бих нарекъл жени, които нямат дори едно дете, егоисти, но е малко странно, че трябва да бъдат подкрепяни с парите на данъкоплатците, след като се радват на свободата си".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама