Бивш консул купи и дари на България къща, в която е живял Ботев

11:12, 17 фев 21 / Култура 25 2708 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев прие символично ключа от къщата в с. Задунаевка в Украйна, където е живял и работил Христо Ботев през 1866 и 1867 г. Предаде му го бившият генерален консул на България в Одеса Димитър Тучков, който купи и дари имота на българската държава. На срещата им в вчера министър Вълчев изрази огромната си благодарност за родолюбивото му дело, съобщиха от МОН.

Тучков не само купува къщата, а заедно с Димитър Йоргачов – бесарабски българин и бизнесмен от Одеса, я ремонтира, преди да я дари. „Къщата потъваше. Направихме железобетонни пояси от кота нула и на първия етаж. За сто години е направена“, разказа Тучков на министър Вълчев и му показа снимки от имота преди и след ремонта.

Едноетажната каменна къща с плевня и изба към нея ще бъде превърната в образователен център „Христо Ботев“, който ще популяризира делото на гениалния поет и революционер сред бесарабските българи. Там ще се организират посещения и тематични събития за децата и учениците от българските неделни училища, финансиране за които ще осигурява всяка година МОН. В къщата музей те ще могат да видят книги и документи за живота, делото и творчеството на Ботев, библиотека с българска литература, музикални видеозаписи на фолклорна музика, танци, пиеси.

Част от образователния център ще бъдат също зали с експонати на творчеството на Ботев към Музея по литература в Одеса.

През учебната 2019/2020 г. МОН осигури 950 хил. лева за функционирането на 42-те българските неделни училища в Одеска област, в които учат близо 5000 деца и ученици. Всички те развиват дейности, свързани с усвояването на българския език, изучаването на българската история и география, със съхраняването на национално самосъзнание, идентичност, традиции, фолклор и култура.

Общият брой на неделните училища в Украйна е 70. През 2020/2021 г. страната ни осигури финансово подпомагане за българската общност в размер на 1,46 млн. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама