Политологията и политиката се срещат в съда

09:30, 15 фев 21 / Политика 25 7528 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е завела гражданско дело срещу политолога доц. Татяна Буруджиева. Причината е интервю пред два пловдивски сайта, разказа самата Буруджиева. 

Татяна Буруджиева е политолог и често прави политически коментари и анализи пред родните медии. Тя е и преподавател в катедра „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“, но преди е била и депутат от БСП. Сега често критикува левицата и нейния лидер. 

Едното интервю е публикувано на 19 юни 2019 година в регионалния сайт „ПловдивПрес“ - дни след като на 16 юни същата година Нинова оттегли обявената си преди това оставка на 49-ия Конгрес на партията. Тогава тя се обърна към опозицията с думите: „Наиграхте се! Затворете си портфейлите! БСП не се продава, не е стока, БСП е кауза! Не внасям в конгреса своята оставка". 

Снимка: БГНЕС

Пред „ПловдивПрес“ Буруджиева разкрива, че в исковата молба на Нинова пише, че тя е „упражнила свободата на словото с цел накърняване правото ѝ на чест, достойнство и добро име“.

Според иска е нарушена и Конституцията, в частност за неприкосновеността и правото от защита при намесата в личния и семейния живот на всеки гражданин на България, както и при посегателство върху честта, достойнството и доброто име на всеки човек. А относно изразяването на лично мнение, се уточнява, че това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Във въпросното интервю пред „ПловдивПрес“ Буруджиева критикува остро лидера на БСП и самата партия, но никъде не се забелязва намеса в личния живот. Тя коментира политически ходове и намеква за биографията на Нинова преди да стане лидер на БСП, но не навлиза в никакви подробности. В интервюто не се споменава някаква специфична информация за Корнелия Нинова. Не се използват и обидни квалификации. 

Снимка: БГНЕС

Второто интервю е от 9 септември 2020 година в сайта на „Марица“ - този път дни преди на 12 септември БСП да преизбере Нинова за лидер. В него също не виждаме нещо извънредно, с изключение на думите ѝ: „Госпожа Нинова си прави изборите, натиска и мачка хората“, но подобни изказвания сме чували и чели и от други политолози и социолози, когато коментират една или друга партия пред медиите. 

БСП избира новото си ръководство

Буруджиева сподели преди дни пред NOVA NEWS, че в жалбата си Корнелия Нинова твърди, че интервютата са ѝ причинили стрес и притеснение, не е могла да спи, и социалистите са започнали да странят от нея. 

Политологът сподели, че са били запорирани сметките и, като в момента не получава заплата заради това дело. А пред ТВ Европа заяви, че смята да сезира Комисията за правата на човека в Европейския парламент заради въпросното дело. 

„Аз съм атакувана в качеството си на политолог. В иска са посочени две мои интервюта пред пловдивски медии. Доста се чудя защо точно тези „две“, тъй като от 30 години коментирам политическите процеси. Биха могли да се намерят много други мои изяви, но с водачеството на Нинова в Пловдив (бел. ред.- изборните листи) донякъде си обяснявам“, казва Буруджиева, като отбеляза, че според нея проблемът е в свободата на мислене и на изразяване, защото тук става въпрос за упражняването на професия. 

Отводи в БСП, след като Нинова поведе листата в Пловдив

„Политолозите непрекъснато коментираме действията на политиците, делото срещу мен от страна на Корнелия Нинова няма да промени този факт. Моите критики към идейното развитие на БСП са много и те са само за това, не за личния живот на лидера“, коментира политологът и подчерта, че няма как да спре да упражнява професията заради това дело.

Българските избиратели се научиха, че трябва да избират своите кандидати

До момента Корнелия Нинова не е коментирала делото. Много колеги и обществени лица защитиха Буруджиева, като изразиха възмущението си във Facebook. 

Евродепутатът от БСП Елена Йончева бе сред първите с остра критика. „Недоумявам как е възможно да бъде съдебно преследван човек, на когото професията му предполага да анализира и коментира действията на политиците, и последиците от тях върху обществените процеси“. 

Йончева отбеляза, че ѝ прави впечатление, че „подобна яростна атака се предприема към хора от левия спектър, които отправят критични бележки към действията на председателя, докато политическите опоненти са пожалени“. По думите ѝ това събужда съмнения за истинската мотивация зад съдебните искове - дали те не са опит за сплашване, така че да замлъкнат всички, които имат различна позиция от тази на лидера? „Бойко Борисов нанесе достатъчно щети на свободата на словото в България“, заключи тя. 

Бившият ръководител на пресцентъра на БСП Валентин Кардамски и политическият анализатор доц. Иво Инджов също изразиха недоумението си в ефира на „Евроком“.

„Странно е, че гражданката Нинова съди политолога Буруджиева, която коментирала председателя на БСП Нинова“, изтъкна Кардамски.

Според Инджов пък делото е скандално и не намира нищо нередно в интервюто на Буруджиева. „Тaм имa oбocнoвaнa и aргумeнтирaнa критикa към Кoрнeлия Нинoвa и aкo тoвa e в ocнoвaтa нa иcкoвaтa мoлбa, тo тя нaй-вeрoятнo щe бъдe oтхвърлeнa oт cъдa. Нo вcичкo тoвa e oпит зa cплaшвaнe нa инaкoмиcлиeтo“. 

Политологът Даниел Смилов заяви, че не е редно да се съди човек за критично мнение. „В интервюто на Татяна Буруджиева има критични оценки за Нинова, но те не са основание за съдебни искове. Не може лидер на основна партия да не знае разликата между свобода на словото и клевета или обида“. 

Друг неин колега политолог - Теодор Славев пък изтъкна, че трябва да има реакция на Българската асоциация за политически науки срещу опитите за въздействие върху правото на свободно изразяване на мнение и свобода на информацията. 

„Чудя се, ако утре ме поканят да коментирам политическата обстановка, дали няма да си направя самоцензура, поради риск от съдебно преследване?“, отбеляза той. 

А преподавателят по политическа теория и история - д-р Ружа Смилова сравни лидера на БСП със Сталин. „Г-жа Председателката на БСП отбелязва някакъв напредък спрямо методите на Сталин: съди, не разстрелва без съд. В 1957-а е. Не е останала в 1938-а“. 

Режисьорът и фотограф Виктор Димчев отбелязва, че не симпатизира на Буруджиева, но според него не е редно да бъдат съдени за „глупости“ политолози. 

Това не е първото подобно дело на Корнелия Нинова

Наскоро подобно е било заведено и срещу бившия главен редактор на „L'Europeo“ и настоящ главен редактор на списание a-specto Калина Андролова. За това се оплака самата тя във Facebook. 

Дела от страна на политици срещу други политици е имало и преди, не са рядкост и делата срещу журналисти и медии. Ситуацията, в която политическо лице съди политолог за направен коментар пред медия, обаче е прецедент, защото това е част от работата му. Тук много ясно трябва да се разграничат свободата на изразяване, практикуването на дадена професия и правата на дадена личност по Конституция, защото неправилното тълкуване може да доведе до цензура и ограничения, каквито в страната ни се налагат от доста време и в други професии.

Тези казуси поставят под въпрос и възможността на политическите лица да упражняват натиск върху който си пожелаят….

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама