Отводи в БСП, след като Нинова поведе листата в Пловдив

13:20, 04 фев 21 / Политика 25 2662 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

БСП е първата партия, която обяви водачите на листите си за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Повечето имена са познати, икономисти, юристи, лекари и финансисти, с опит в парламентарния живот. Само седем са новите лица, а емблематични фигури от БСП отсъстват.

Изненади в ляво: Нинова ще води листата на БСП в Пловдив

Корнелия Нинова на тежкия фронт

Голямата изненада е, че Корнелия Нинова ще води в Пловдив. Именно в града под тепетата е съсредоточена най-острата й опозиция. Темата за водачеството там повдигна самата Нинова, като подчерта, че предложението е на Изпълнителното бюро на партията. Втори в листата ще бъде проф. Иво Христов, който беше начело на последните парламентарни избори през 2017 г. Кандидатурата му за водач е била налице и този път, но се е съгласил на втора позиция.

Лидерът на БСП лично ще води битката в Пловдив, където доскоро областен лидер бе един от най-големите й критици – Георги Гергов. Той беше изключен от партията, но все още има много поддръжници.

Очаква се ГЕРБ пък да издигнат за водач на листата си в Пловдив своя лидер Бойко Борисов.

Настроенията сред пловдивските социалисти

Петима от общо шестима председатели на районни структури на БСП си направиха отводи. Те благодариха за доверието и подкрепата, които са получили при номинациите, но обявиха, че не желаят да са депутати, а искат да продължат работата си като общински съветници. Това са Тодор Стоилов, Йордан Василев, Костадин Беларев, Атанас Баташки и Добромира Тошева. Според тях „последователното поведение“ предполага да продължават да отстояват интересите на пловдивчани пред местната власт. Припомняме, че преди време те се обявиха в защита на Георги Гергов.

Обръщението им дойде часове, след като стана ясно, че Корнелия Нинова ще води листата в Пловдив.

Депутатът Манол Генов, който ще бъде начело на листата на Пловдив-област, смята, че е трябвало да стане точно обратното- водачеството на Нинова да ги амбицира да се борят за повече места в следващия парламент.

"Недоумявам как може да си районен председател на БСП и да се окаже, че лично председателят на партията ти ще води твоята листа, а ти, вместо да се амбицираш още по-мотивирано да работиш, внезапно се оттегляш. Още повече, когато си дал съгласие да участваш в листата като кандидат. И нямаш коректността да напишеш 5 думи какви са ти истинските мотиви. Това за мен е доста коварно и подло. Не е приятно това положение, на това се разчита да се създава смут, объркване, суматоха и напрежение", коментира Генов пред Радио Пловдив.

От градското ръководство на БСП очакват водаческото място на Нинова да донесе на партията поне 50 хил. гласа повече. „Това ще бъде е постижение, макар че нашата цел е победа на тези избори. Даваме си сметка за сложния терен на Пловдив, но да заповяда (Корнелия Нинова бел.ред.)“, така коментира ситуацията зам.-председателят на Градския съвет на БСП Нина Чавдарова пред Дарик.

Градската конференция ще реди листите тази събота.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама