Прасета играят видео игри

15:45, 14 фев 21 / Любопитно 25 1952 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американски учени проведоха експеримент и установиха, че някои видове прасета имат когнитивни способности, които са неочаквани за тези животни. Резултатите от изследването са публикувани в списанието "Frontiers in Psychology".

В експеримента са участвали две йоркширски прасета с имена Хамлет и Омлет, както и две минипрасета порода пинто на име Ебъни и Айвъри. Учени от университета Пардю се опитали да определят дали тези животни са способни да играят на обикновена видеоигра с помощта на джойстик. По време на първата фаза на експеримента животните били обучени да се приближават до монитора и да управляват джойстика с муцуната си. След това били научени да играят на видеоигра, чиято цел била да преместят курсора в четирите различни ъгли на екрана.

И четирите прасета демонстрирали концептуално разбиране на задачата и изследователите изчислили, че тяхното когнитивно представяне е наравно с това на приматите, въпреки че ловкостта им била много по-ниска.

Снимка: CanStockPhoto

Прасетата изпълнявали задачи с резултати много по-високи от случайните, което показва, че те разбирали връзката между движението на джойстика и курсора на екрана. Това е изключителен резултат за прасетата, според изследователите.

"Не е лесно за животно да осъзнае, че действието, което извършва, оказва влияние на ситуация на друго място. Фактът, че прасетата могат да направят това до известна степен, трябва да ни накара да се замислим какво още могат да научат и как такова обучение може да им повлияе", каза водещият автор на проучването д-р Кандис Кроуни, професор от университета Пардю и директор на Центъра за науки за хуманно отношение към животните.

По-рано вече е било известно, че прасетата са способни на различни видове обучение - от основни команди за послушание, с които се обучават кучета („към мен“ или „седни“), до по-сложни форми, изискващи изменение на поведението при промяна на правилата на играта. Например, един експеримент показал, че прасетата могат да използват огледала, за да намерят храна, скрита зад препятствие.

В настоящото проучване авторите също се опитват да обучат животните и да подсилят определени поведенчески модели с храна. По този начин те открили, че прасетата извършват необходимите действия съзнателно, а не механично, разчитайки на награда. Например, когато машината за дозиране на лакомства спряла да работи, прасетата продължили да дават верни отговори само въз основа на словесни и тактилни сигнали на подкрепа от експериментаторите, предаде БГНЕС. 

„Този ​​вид изследвания са много важни, тъй като, както при всяко разумно същество, начинът, по който взаимодействаме със свинете и това, което правим с тях, влияе и има значение за тях", заключава Кандис Кроуни. „Това е нашата етична отговорност. Да разберем как свинете получават и запомнят информация, защото тя влияе върху взаимодействието им с нас и околната среда."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама