Шест скрити причини за лош дъх

14:00, 13 фев 21 25 2723 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Въпреки че лошата устна хигиена и стомашните проблеми са най-честите причини за лош дъх, той може да се появи и в резултат на твърде много протеини в храната или вследствие на лекарства и респираторни инфекции.

Лошият дъх понякога е само временен поради консумация на твърде малко вода, развален зъб или резултат от нещо, което сме яли. Все пак средно всеки пети човек се оплаква от постоянен лош дъх, за който причината не може да бъде открита. Ако сте елиминирали очевидното, уверете се, че виновникът не е една от тези „скрити“ причини, пише „Локално“, цитирано от БГНЕС.

Лекарства

Повечето лекарства имат диуретични свойства, така че сухотата в устата е често срещан страничен ефект. При липса на слюнка има повишен бактериален растеж и неприятна миризма.

Инфекции на дихателните пътища

Бронхитът и подобни възпаления на дихателните органи са чести причини за лош дъх, главно поради слузта от белите дробове и синусите, която се създава по време на заболяването. Лошият дъх е причинен от бактериални, а не от вирусни инфекции, които могат да бъдат лекувани с антибиотици.

Възпаление на синусите

Хората с назални полипи или хроничен синузит често започват да дишат през устата си, защото това ги улеснява. По този начин обаче устата изсъхва и се появява неприятна миризма, тъй като няма достатъчно слюнка, която да неутрализира миризмите.

Наднормено тегло

Неотдавнашно американско проучване установи, че хората с повишен индекс на телесна маса имат по-висок риск от развитие на лош дъх. Това е така, защото специфични микроби живеят в храносмилателната им система, като произвеждат газове и усилват лошия дъх.

Твърде много протеини в храната

Храна с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, като известната диета на Аткинсън, е често срещана причина за лош дъх. Това води до кетоза, състояние, при което тялото преобразува мазнините и протеините в енергия и причинява излишни киселини. Тогава се появява неприятна миризма и единственото решение е по-големият прием на въглехидрати.

Симптом на заболяване

Дъх с миризма на риба може да бъде симптом на бъбречни проблеми, а сладникав дъх може да показва съществуващ диабет. Освен това някои видове рак могат да предизвикат „разпознаваема“ миризма на цялото тяло, включително лош дъх, казват експерти от клиниката „Mayo“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама