Как котките виждат света

19:40, 10 фев 21 / Любопитно 25 3400 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Много любители на домашни котки понякога имат един въпрос - как техните домашни любимци виждат собствениците си и какво виждат като цяло? При всички котки структурата на очите и организацията на зрението са много различни от човешките.

Котките разпознават много малка гама от цветове. За да възприемат напълно света около себе си, други животни и хора обонянието и осезанието играят много по-голяма роля.

Котките имат заоблени и доста големи очи с изпъкнала очна леща. Зениците при котките могат да се разширяват или стесняват като малка цепка, в зависимост от количеството получена светлина. При ярка светлина зеницата на котката се стеснява, а на тъмно място, напротив, се разширява, така че зрението на котките е отлично за лов не само през деня, но и през нощта.

Котките помагат при работата от вкъщи

Въпреки това, всички котки виждат лошо в далечината, тоест на далечно разстояние почти не различават всичко, което се случва около тях.

Котките са много добри в разпознаването на следните цветове - бяло, синьо, черно и всички нюанси на сивото. Поради тази функция нашите котки са напълно безразлични към дрехите, които носи собственикът й и тя определено няма да може да го разпознае по тях. Ето защо котките различават своите стопани главно по миризма и звук.

Зрителното поле на човека е около 180 градуса, а зрителното поле на котката е около 200 градуса, т.е. периферното им зрение им позволява ясно да откриват странични обекти, като мишки.

Котките нямат очните мускули, необходими за прекрояване на очната леща. Поради това пухкавелките не могат да виждат ясно толкова близки предмети, както хората. Те трябва да се отдалечат от тях, за да ги фокусират.

Много обекти, достъпни за човешкото око, изглеждат неясни за котките, тоест всички котки са късогледи.

Котките са по-чувствителни към нюансите на синьото, а червеното може да ги обърка. И също така, котките виждат света не толкова богат и ярък, колкото хората, пише БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама