Поглед назад: Съвременният светец отлетя в небето

07:30, 13 фев 21 / Поглед назад 25 2024 Шрифт:
Ирина Иванова

На тази дата преди 3 години си отиде от този свят съвременният светец, посветил живота си на човечността - Дядо Добри. Той почина на 103 години след кратко боледуване. Считан е от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество.

Дядо Добри, чието истинско име е Добри Добрев, е аскет и като такъв той се отрича от всичко материално в живота. Живее в крайна бедност, защото всички пари, които събира, отделя за дарения на български православни храмове. Част от храната си набавя чрез щедростта на граждани, които са трогнати от безкористната му душа. Дядо Добри живее смирено и добродушно и въпреки напредналата си възраст, активно се включва в реставрациите на църкви и храмове. Смята се, че през живота си е дарил над 80 хил. лв.

Снимка: БГНЕС

Светецът от Байлово, както го наричат повечето хора, е най-големият дарител на столичния храм "Св. Александър Невски". Почти всеки ден Добри Добрев ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника „Свети Александър Невски“ или църквата „Свети Седмочисленици“ събира в една пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Името му се прочува 9 години преди да си отиде, когато той дарява на патриаршеската катедрала над 35 хил. лв., което е най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма. 

Снимка: Facebook/ Dobry Dobrev

Заради лишенията на които се подлага, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която дава на отчаяните, възрастният старец е изключително уважаван и почитан от хора от всякакви социални групи. 

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му Димитър загива в Първата световна война и майка му Катерина отглежда сама децата си. Жени се през 1940 г. по време на участието на България във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. 

Снимка: Facebook/ Dobry Dobrev

Последните си дни той прекарва в Кремиковския манастир. Погребан е на 15 февруари 2018 година в двора на църквата „Св. св. Кирил и Методий“, точно до постройката, в която живее в края на живота си. На погребението присъстват патриарх Неофит, десетки свещеници и стотици миряни. 

Дядо Добри не е бил официално удостояван с почетни обществени звания, но десетки българи популяризират каузите и делата му сред българското общество. Мнозина предлагат да му се издигне почетен паметник или да се удостои с отличието „Човек на годината“.

В процес на подготовка и заснемане е документален филм, международна продукция на България, САЩ и Германия, за „светеца от Байлово“ - дядо Добри.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Stan 15:12, 13 фев 21

Този човек просеше, а изпросеното даваше на богатата БПЦ. Не само, че е абсурдно да се нарича светец, но и е лош пример!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.