Плаващ остров чисти океана от пластмаса

16:00, 07 фев 21 / Любопитно 25 2489 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Осмият континент – така се нарича награденият дизайнерски проект за плаваща в морето станция, която събира и рециклира пластмасата. Водещият дизайнер е Ленка Петракова Zaha Hadid Architects в Лондон. Тя разработва преди няколко години идеята от своята дипломна работа в Университета за приложни изкуства във Виена след проучване на замърсяването на океаните, съобщи Евронюз.

Разбрах колко са замърсени океаните и колко видове са изчезнали. Замърсени са дори такива части, където досега не е стъпвал човек, но независимо от това и там се усеща ефектът от нашите дейности“, казва тя.

Случайни открития, променили света

Според Световния съюз за защита на природата (IUCN) всяка година в океана попадат най-малко 8 милиона тона пластмаса. И голяма част от тези пластмасови отпадъци попада в организма ни чрез храната. Освен това 100 000 морски бозайници и костенурки и един милион морски птици умират всяка година от замърсяване с пластмаса, пише БГНЕС.

Преди няколко месеца Петракова преработва идеите си. Окончателната концепция ѝ донесе Гран при 2020 за архитектура и иновация на морето – конкурс, организиран от фондация „Жак Ружери“. Проектът е вдъхновен от света на морето. Тя създава плаваща станция, която функционира като жив организъм, който се самоподдържа изцяло.

Мексико забрани пластмасата за еднократна употреба

Петракова споделя, че е изучавала живота в морето - както животни, така и растения, и е изследвала как си взаимодействат с водната среда, как могат да генерират енергия и как работят функционират заедно с хранителни вещества, например. Идеята на проекта е да разработи концепция за станция, която не само почиства океана, но и възстановява морския баланс.

Съоръжението, което изглежда като разцъфнал лотус, отстранява пластмасата от морето. В нея са монтирани изследователски и образователни съоръжения, както и център за рециклиране на пластмасата в океана. Станцията произвежда собствена енергия и е оборудвана с оранжерии и съоръжения за обезсоляване на морската вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама