Как 9-годишно дете е принудено да плаща кредита на починалата си майка?

12:13, 04 фев 21 25 3019 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Комисията за финансов надзор започва спешна проверка във връзка със случай, при който 9-годишно дете е наследило кредита на починалата си майка и трябва да изплати 27 хил. лв.

Проверката започва след репортаж на Нова телевизия, който разкрива абсурд след трагедия на пътя.

При инцидент от миналото лято млада жена от София беше пометена от кола на пътя край Созопол. Въпреки изяснените обстоятелства около трагедията, на този етап застрахователят не покрива дълга ѝ, въпреки сключената полица.

В нощта на 26-и юли кола помита 34-годишната Юлия Ангелова. Шофьорът бяга без да окаже помощ и втора кола удря отново младата жена. След множество травми майката на 9-годишното момиче умира. Няколко месеца след инцидента шофьорът е установен, но заради малкото доказателства днес е на свобода. Сега детето живее с баща си.

Защо застрахователят не покрива дълга?

Докато чака справедливост, 9-годишната дъщеря на блъснатата жена, получава известие за кредит с остатък от 27 000 лв. Дългът е застрахован, като при смърт, компанията трябва да погаси задължението в пълен размер. Вече седми месец това не се случва. 

Междувременно застрахователят иска от Окръжната прокуратура в Бургас експертиза за това дали Юлия е била пияна. Кръвни проби за анализ са изпратени в две съдебно-медицински лаборатории – в Бургас и във Военна болница в София.

„Никъде не пише, че пешеходец не може да употреби алкохол и да си ходи по улицата. Още повече, че тя е била в насрещното и се е движела пеша, както се прави“, казва бащата на детето Цветелин Цеков.

Експертизата трябва да е готова до месец. Дали блъсната жена е употребила алкохол, няма правни последици, смята адвокат Людмил Рангелов, тъй като тя е била пешеходец, движещ се съгласно правилата.

„Съдебната практика преодолява такава претенции, като изисква от застрахователя да докаже, че употребата на алкохол от пешеходката има някаква, дори и косвена причинно-следствена връзка с ПТП. Това няма как да го установи застрахователят. Според мен това е просто един мотив за забавяне“, смята адвокат Людмил Рангелов.

По думите му обаче застрахователят има право да накара семейството първо да плати дължимото, а след това да възстанови сумата.

От застрахователната компания заявяват, че случаят е с висока сложност и изисква събиране и преглед на множество доказателства, с цел установяване на обективната истина и вземане на обосновано решение от застрахователя, при спазване на законоустановените срокове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама