Защо някои хора не заболяват от коронавирус?

19:35, 04 фев 21 / Любопитно 25 3728 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Някои хора може да не се разболеят от COVID-19, тъй като вече са боледували от друг коронавирус, наскоро са претърпели вирусна инфекция или имат локален имунитет, твърди д-р Сергей Вознесенски. Според него антителата са маркер, показващ, че тялото се е срещнало с причинителя на болестта. В същото време някои хора не са податливи на болести, например на ХИВ, съобщават РИА Новости и БГНЕС.

„С коронавирусна инфекция има много повече такива хора. Недвусмислено е да се направи заключение по каква причина те са имунизирани, все още е на етап научна дискусия“, казва д-р Вознесенски.

Бил Гейтс прогнозира пандемия, по-страшна от COVID-19

Той отбеляза, че една от версиите е отложен епизод на заболяването, причинено от други коронавируси, тоест наличието на кръстосан имунитет. Второто предположение се дължи на факта, че преди срещата с коронавируса човекът вече е претърпял някакъв вид вирусна инфекция, след което нивото му на интерферон се е повишило. Ако има много от тях, тогава податливостта към вирусни инфекции намалява.

Третата версия говори за възможното съществуване на локални елементи на имунитета, имунни комплекси, които предотвратяват проникването на вируса на нивото на лигавицата на дихателните пътища. Кой от механизмите работи е обект на научна дискусия, добавя експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама