ГЕРБ: Президентството разпъва политически чадър над Пламен Узунов

21:10, 02 фев 21 / Политика 25 2855 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обявиха вчера, че са открили нарушения при обществената поръчка на МВР за закупуването на 350 високопроходими джипа. В тази връзка страната ни трябва да възстанови в бюджета на ЕС близо 6 млн. евро. В медийното пространство се появиха публикации, според които отговорен е президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, който тогава е бил служебен вътрешен министър. След като името му се завъртя в медиите, от прессекретариата на държавния глава изпратиха позиция, в която отричат това.

България ще връща 6 млн. евро за джиповете на МВР

От президентската институция обявиха, че периодичното тиражиране на внушението, че Пламен Узунов е сключил договра за въпросните джипове няма да го превърне в истина. Според тях договорът е сключен през есента на 2016 г. от втория кабинет на Борисов. От "Дондуков 2" настояха за "пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години".

Президентството: Пламен Узунов няма общо с обществената поръчка за джиповете на МВР

Напрежението между президента и управляващите е вече факт и по тази тема. Реакцията на ГЕРБ не закъсня.

Според партията критериите за доставка на високопроходимите автомобили са променени по време на служебното правителство. С промяната автомобилите фактически не отговарят на европейските стандарти. Именно нарушението на изискванията е предмет на разследването на ОЛАФ. ГЕРБ обясняват, че не е имало как в началото на 2018 г. договорът да не се подпише, защото обществена поръчка е обжалвана и потвърдена от КЗК и ВАС. 

"Разглеждаме стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние", заявиха от ГЕРБ.

От партията коментират, че не са изненадани, че от "Дондуков 2" поставят под съмнение работата и на ОЛАФ, защото вероятно се чувстват над закона.

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама