Президентството: Пламен Узунов няма общо с обществената поръчка за джиповете на МВР

18:01, 02 фев 21 / Политика 25 3077 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вчера стана ясно, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е открила нарушение при обществената поръчка на МВР за закупуването на 350 високопроходими джипа. ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро. В медийното пространство се появи информация, че тогава служебен вътрешен министър е бил президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. От президентската институция обаче излязоха с официална позиция, в която отричат това.

България ще връща 6 млн. евро за джиповете на МВР

Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо“, се посочва в съобщението.

„Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна „сензация“ бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата“, пишат от президентството.

От там посочват, че процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.

„Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г. Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора“, се посочва още в позицията на президентството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама