Отхвърлиха идеята за референдум в столичния район „Изгрев“

10:21, 02 фев 21 / София 25 1210 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет отхвърли предложението на кмета на район „Изгрев“ Делян Георгиев за провеждане на местен референдум в района, съобщиха от СОС.

Кметът на район „Изгрев“ предложи жителите да отговорят на два въпроса:
1. Да се спре ли застрояването на зелените площи – паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване (по чл. 61, ал. 2 и ал. 3 от ЗУТ) и на площите между сградите при комплексно застрояване – паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на Столична община, район „Изгрев“ (по чл. 22, ал. 2 от ЗУТ), за срок от 10 години?
2. Да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на Столична община, район „Изгрев“?“

Кмет на столичен район предлага референдум за зелените площи и паркирането

Становището на комисията по отношение на първия въпрос е, че режимът на застрояване е регулиран от Закона за устройство на територията и подробните устройствени планове, с които застрояването на зелени площи, паркове и градини е забранено и единственият ефект от налагането на мораториум за десет години ще бъде невъзможността общината да изгражда подземни паркинги или алейна мрежа на тези територии. Общинските съветници от ГЕРБ напомниха и че с приетите миналата седмица от Народното събрание промени в ЗУТ се затварят множество законови възможности за прекомерно застрояване извън заложените в подробните устройствени планове параметри, което е едно трайно решение за подобряването на средата в целия град. Депутатите от БСП не подкрепиха тази промяна.

По отношение на въвеждането на зона за платено паркиране беше подчертано, че е неадекватно да се зададе този въпрос с възможни отговори „Да“ или „Не“, тъй като за вземането на подобно решение е необходимо да се изработят конкретни предложения за всеки отделен квартал или част от квартал, включващи анализ на проблема, схема с брой паркоместа, а при необходимост и нова организация на движението.

Затова по-ефективния начин за консултиране с гражданите са обществените обсъждания, на които могат да бъдат изразени различните гледни точки и да бъдат отразени предложенията, идващи от гражданите.

Въвеждането на зони за платено паркиране е важен инструмент за регулиране на паркирането в града. Този инструмент трябва да се прилага внимателно и експертно и използването му популистки от районния кмет показва само липсата му на управленски капацитет, се мотивираха съветниците от ГЕРБ-СДС.

Противоречие с нормативната уредба е и че районният кмет не е представил оценка за необходимите финансови ресурси за провеждането на референдума, както и оценка на въздействието от прилагането на предложеното решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.