Първи реакции след отчета на Радев

15:20, 01 фев 21 / Политика 25 2616 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като президентът Румен Радев представи отчет на четвъртата година от встъпването си в длъжност и направи ясна заявка, че ще се кандидатира за втори мандат, не закъсняха и политическите реакции. 

Първи коментар направи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, като заяви, че се е изненадал от заявката на държавния глава за нов мандат. 

“Честно казано в неговото, надявам се, последно отчитане на дейността като президент смятах, че ще признае дълбоките грешки, които допусна, изключителното разделение на нацията, което насади и че в крайна сметка ще каже, че няма да се кандидатира за нов мандат", каза Георгиев, цитиран от “Фокус”. 

Снимка: БГНЕС

Острите критики на президента към властта също не останаха незабелязани и породиха възмущение от страна на ГЕРБ. 

Според Георгиев Радев е демонстрирал наглост. „Да говориш за COVID, че ти си бил проводник на мерки, на разум, когато отричаше вируса, когато миналата година се качи на Шипка и се подигра с епидемията и предприетите действия - това е мерзост". 

Председателят на парламента Цвета Караянчева отправи критики към държавния глава, за това, че за 4-годишния си мандат не е показал, че иска да има диалог между институциите. 

"Радев никога не е казвал "Аз съм президент на българския народ", никога не е направил жест към тези, които не са гласували за него. За мен той е разделителят", каза още Караянчева, цитирана от „24 часа“Тя упрекна Радев, че е не свикал консултативен съвет по национална сигурност заради COVID кризата.

"Ако президентът иска наистина да има диалог между институциите, нека да направи първата крачка, защото ние сме го правили", допълни още Караянчева. Като пример тя посочи, че от ГЕРБ са се отзовали на консултациите, свикани от президентството и са изказали позициите си.

Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пък разкритикува това, че държавният глава е избрал точно днешната дата за своя отчет - когато почитаме жертвите на комунистическия режим. 

“Труднo ми беше да повярвам, че Румен Радев реши точно днес да прави отчет за своята дейност, след като встъпи на 22-ри януари (а не на днешния ден) в длъжност. Днес, на 1 февруари, Ден за почит към жертвите на комунизма, "надпартийният" държавен глава "на всички българи", вместо да отдаде почит към жертвите на диктатурата на БКП, решил да се кандидатира за втори мандат!?”, написа той в своя профил във Facebook. 

Големите кавички

Ковачев видя търсена провокация и конфронтация към всеки демократично мислещ българин и подчерта, че втора година подред изпраща писма до президентската институция с призив към държавния глава да почете жертвите на комунистическия режим у нас.

“Явно съм бил отново много наивен да чакам отговор. И има очи да иска да бъде преизбран и да се прави на надпартиен може би? Смешно и тъжно!”, добави той. 

От СДС също се възмутиха от избора на дата от президента, в която да представи отчета си, и изтъкнаха неотдадената почит към жертвите на комунистическия режим. Според тях Румен Радев за пореден път е доказал, че не е президент на всички българи.

“Той за поредна, и последна година от мандата си, не почете жертвите на комунистическия режим на 1 февруари. За пореден и вероятно не за последен път доказа, че може да сътвори гаф по всяка тема”, пишат те в своя позиция до медиите. 

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък изтъкна, че според него Румен Радев не е отчел никакви резултати, а са се чули само "празни обещания". 

"Отчетът на президента Радев не промени нашата позиция, изразена още при 100-те му дни. Един празен, пропилян мандат. В отчета не чухме никакви постигнати резултати, а само серия от нови празни обещания, общи приказки. Жал ми е за него, че не може да отчете нищо. Внушението, което излъчва, е безсилие. Не е добре един държавен глава да е безсилен. И тук нямат общо правомощията му. Казвал съм и преди- човекът прави поста, не обратното. Това беше отчет за нищоправене четири години. Откога срещите и телефонните разговори са отчет за един мандат?! Но не съм очаквал друго от президента на БСП", написа Марешки в своя профил във Facebook. 

Той видя в изявлението на държавния глава подготовка на социалистите в кампанията за парламентарните избори. "Отново ще го употребят като подгряващ изпълнител, което е жалко, разбира се, защото принизява институцията", посочи лидерът на "Воля". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама