Радев ще се кандидатира за втори мандат

10:36, 01 фев 21 / Политика 25 3224 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ще се кандидатирам за втори мандат, заяви президентът Румен Радев по време на пресконференцията по повод на четвъртата година от встъпването си в длъжност. „Издигането на нашата кандидатура (заедно с Илияна Йотова - бел. ред) сега е честен, почтен подход спрямо българските граждани и всички политически субекти. Предстои ни плаване в бурни води", посочи той.

Формата за издигане на кандидатурата ще стане ясна след парламентарните избори. Радев обяви, че не е водил преговори с политически партии. Той уточни, че социалистите, които ги издигнаха, имат право да се произнесат първи. 

2020-та бе годината на българското събуждане. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце, посочи президентът. Той подчерта, че парламентарните избори през април поставят гражданите пред дилемата дали приемат или отхвърлят днешния модел на властта: еднолична, задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин.

„Измина година на бурни събития. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите, да бъде последна бариера пред беззаконието, да работи за модернизацията на България, да работи за интересите на българите в чужбина“, заяви президентът, цитиран от БНР.

Радев представи годината си в снимки

Той припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието в правителството заради корупцията и настъплението срещу гражданските свободи. „Избухналите след половин година протести потвърдиха правилността на моята позиция. Президентската институция подкрепи справедливите искания на протестиращите с искането за оставка. Институцията ни бе стожер, за да не се допусне удавянето на исканията на протестиращите“, заяви държавният глава.

Президентската институция запази гласа на разума по време на коронакризата. Настоях още в началото на кризата за балансирани мерки и навременна финансова помощ за бизнеса. Настоях за създаване на специални болници за лечението на коронавируса“, подчерта Радев. Според него липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравното, социалното и икономическото положение в страна.

Борисов пита Радев: Кои пари да спрем?

Водещ приоритет беше отстояването на върховенството на закона. Въпреки отхвърлянето на 5 от 7-те вета, които наложих, реакцията на експертите и обществото потвърдиха тяхната правота. Твърдият курс в защита на конституционализма разколеба вносителите на проекта за новата Конституция и той приключи по-бързо, отколкото беше внесен“, категоричен е Радев.

Президентството мобилизира силен експертен капацитет и предложи конкретни мерки в плана за възстановяване и развитие, да се върви към реални реформи чрез образование и иновации. Очаквам от правителството с ясни критерии кои проекти ще бъдат предложени“, заяви Радев. Той е предложил 5 проекта, свързани с критично важни области, като образование, енергетика, здравеопазване и очаква от Министерски съвет бърз отговор.

Пълния отчет на президента вижте тук.

Пълния отчет на вицепрезидента вижте тук.

Движение стартира подписка за втори мандат на Радев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама