Ваксинират изборната администрация в третата фаза

12:09, 29 яну 21 25 2073 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии (включително тези, които ще бъдат изпратени в чужбина), на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работно съвещание в Министерския съвет.

Окончателно: Хората под карантина или в болница гласуват в подвижна урна

„Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от правителствената пресслужба. По негови сметки става въпрос за над 80 000 души. За сравнение от началото на имунизацията в края на декември досега са ваксинирани близо 38 хил. души.

„Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете и, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани“, коментира премиерът Борисов.

Промените в имунизационния план ще бъдат разгледани на следващото правителствено заседание на 3 февруари.

Властта категорична - няма забавяне с ваксините

Министър Ангелов потвърди, че всички дози от ваксините, които са получени в България са поставени, като втората доза за завършване на имунизацията се пази и така се гарантира завършване на имунизацията.

„Броят на ваксините, които получаваме, както и тяхната цена са договорени от ЕК, а гарант е Европейската агенция за лекарствата. Нито ден няма забавяне на ваксинациите. Толкова колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България“, заяви от своя страна премиерът.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители.

Готов е протоколът с указания за изборите

Здравният министър съобщи още, че вече е изготвен протоколът с указания за провеждане на изборния процес и продължава неговото експертно обсъждане. Вицепремиерът Дончев обяви, че се търсят допълнителни възможности изборният процес да бъде още по-прозрачен.

33 държави съгласни за разкриване на избирателни секции

До момента Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции като част от тях са с голяма концентрация на българска общност, докладва вицепремиерът Екатерина Захариева.

За пореден път тя посочи, че се полагат всички необходими усилия за осигуряването на процеса по гласуването в чужбина. Тя подчерта, че се полагат усилия да не бъдат разкрити по-малко секции в сравнение с предходните избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама