Окончателно: Хората под карантина или в болница гласуват в подвижна урна

12:11, 28 яну 21 / Политика 25 2223 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за извънредното положение. Текстовете предвиждат хората, поставени под карантина или в болнично заведение, да могат да гласуват в подвижна урна.

Те ще трябва да заявят желанието си да гласуват по този начин не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяко заявление ще се проверява от РЗИ. Депутатите решиха още, че всяка една секционна избирателна комисия може да бъде съставена от минимум трима членове, независимо дали е в България или чужбина, съобщи БНТ.

Манолова настоява за гражданска паралелна ЦИК

Дава се възможност и за гласуване с изтекла лична карта. Парламентът прие още партиите да могат да провеждат кампании при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Народните представители възложиха на здравния министър и главния държавен здравен инспектор да определят противоепидемичните правила за изборния процес. ЦИК спрямо тези мерки трябва да определи организацията. Разходите и обезпечаването на изборите, включително и с необходимите средства за защита ще са за сметка на Министерския съвет.

ГЕРБ обвини Радев, че подкопава доверието в изборния процес, той отрече

От БСП изказаха мнение, че приетите поправки не трябва да са в Закона за извънредното положение, а в Изборния кодекс. Управляващите обаче се аргументираха, че мястото на текстовете е точно в закона за извънредното положение, защото в него се посочват начините и възможността всички български граждани да имат правото да упражнят правото си на глас в условията на Covid-19 и това не налага промени да се залагат като трайна уредба в Изборния кодекс.

Отхвърлено беше предложението на ДПС всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се провеждат по правилата, отнасящи се до посещението на кина, театри и концертни зали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама