Големите кавички на седмицата (25 - 29 януари)

13:00, 30 яну 21 / Големите кавички 25 2210 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (18 - 22 януари)

„Росенец“ се превърна в една политическа дъвка, а за някои - в политически трамплин… Изведнъж през миналата година някой се сети, че там има нещо незаконно и тръгна да вдига шум… Тези, които вдигнаха шум, за съжаление, го използваха като чисто политически трамплин, разчитайки на протестите на жълтите плочки. Искаха по някакъв чудодеен начин да се изстрелят във властта, по късата писта. Включително и някои общински съветници от Бургас. Решиха, че това е моментът, в който могат да влязат във властта без избори. Не се получи. От самото начало заявявам, че няма как една законна власт да бъде свалена с такъв тип протести, освен ако тя самата не реши. Ние ще си завършим мандата и ще решим проблема в „Росенец“. Това коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с развитието по казуса с летните сараи на Ахмед Доган в парк „Росенец“.

Той посочи, че още през 2015 г. партията му е поставила въпроса за строителството в парка, но след сигналите им не е последвала реакция. „Искам да ви обърна внимание върху развитието на този скандал - развитие няма. Няма, защото се гони чисто политическия ефект. Ако има решение - то е в нашите папки. Очаквайте го скоро", закани се Симеонов.

„Много искам да се ваксинирам срещу COVID-19 и бих посъветвал всеки човек, който има тази възможност, да го направи, но много ме притеснява, че докато дойде моят ред, или няма да има вирус, или няма да ме има мен“. Това коментира рапърът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта.

Той обясни, че осъзнава сериозността на пандемията и именно заради това се притеснява, че в България ваксинирането не върви с бързи темпове. В Румъния и Сърбия нещата се случват няколко пъти по-бързо оттук, а там не живеят извънземни, там също живеят хора, каза още той.

Ние сме на обичайното, логично очаквано последно място по ваксинация. Не може да се оправдаваме с обстоятелствата. Когато говорим за здравни параметри и сърдечно-съдова, мозъчно-съдова заболеваемост, за детска смъртност, за профилактика -  ние сме винаги на последно място в Европа. Как може да очакваме, че при ваксинациите ще сме по-добре“, запита пулмологът проф. Коста Костов в ефира на БНР. 

Той отправи остри критики към здравните власти поради забавянето във ваксинацията, като отбеляза и пропуските в имунизационния план. 

„Това е въпрос на манталитет, на организация, на планиране, на прогноза... Въобще не се изненадвам. Ние сме на първо място само там, където другите са по-назад от нас - по брой клинични пътеки, по най-много болници в Европа спрямо населението. Обаче най-висока смъртност, най-ниска профилактика, подчерта проф. Костов.

Ресторантьори от цялата страна се събраха на протест в центъра на София заради забраната да отворят врати. Вчера здравният министър издаде заповед, с която разрешава на ресторантите да заработят от 1 март. Представители на бранша обаче не са доволни и настояват това да се случи с месец по-рано - от 1 февруари.

„Вчера разбрах, че някои заведения ще протестират, но за какво? За проявен разум от министъра на здравеопазването ли? За проявения разум ми искат оставката, а за безразсъдство какво ще поискат?...Озадачен съм. Обявеният протест днес малко ми прилича като уличния бой – пръв посяга този, на който му свършат аргументите. Вчера съм издал заповед, в която се вижда, че заведенията отварят на 1 март. Това коментира по темата здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той заяви, че няма да се умори да се бори за здравето на всеки един гражданин.

„Обикновено думи, които съдържат буквата „п“, като БСП и ДПС, и евентуално биха били скандирани на такива срещи (бел ред.- предизборни партийни мероприятия) са опасни за здравето. Тоест много е важно да ограничим и да предпазим хората“, каза народният представител от ГЕРБ Калин Вельов в пленарна зала по време на дебата за промените в Закона за извънредното положение, като аргумент да бъде отхвърлено предложението на ДПС при определени мерки да се разрешат събитията на закрито. В крайна сметка то не бе прието. 

И въпреки, че думите на Калин Вельов бяха казани шеговито и самият той вметна, че ги казва, за да „разведри обстановката“, не така бяха разчетени от ДПС и техния лидер Мустафа Карадайъ. Той излезе от парламентарната трибуна и риторично попита дали абревиатурата ПКП влиза в тази категория.

Срещу COVID-19 Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство“, с такава гневна позиция реагира министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в своя профил във Facebook след официалната заявка от страна на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че ще възстанови сръбския културен културен център в Скопие и ще върне изучаването на сръбски език в училищата. За повод беше използван сръбският празник – Денят на Св. Сава, а в поздравите и овациите се включи и Християн Мицкоски – лидер на опозоционната ДПМНЕ.

Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония? Кой каза, че политическият елит на Република Северна Македония нямал консенсус по никаква тема? За да не остане по-назад, вмровеца Мицкоски пък се похвали, че именно тяхната партия е въвела този сръбски празник преди години и се потупа в гърдите, че не Заев, а те са по-близките до брачу-србе от управляващите. Да се смее ли човек, да плаче ли….“, добави още той. 

Красимир Каракачанов отправи още редица въпроси към премиера на Северна Македония. 

Атанас Мангъров е номиниран за народен представител на предстоящите парламентарни избори от АБВ.

„Съгласих се да се кандидатирам от гражданската квота на АБВ, защото в момента вредите, които се нанасят, са много големи и не виждам друг начин, по който това може да спре. Никога не съм бил ляв. Баща ми ще се обърне в гроба, ако разбере, съм с лява партия, заяви медикът.

Той призна, че шансовете на АБВ да влезе в парламента са малки и посочи, че ако е настоявал да влезе в парламента е щял да играе на сигурно“ и да бъде кандидат на ГЕРБ, ДПС, БСП или партията на Слави Трифонов. 

„Аз съм доктор, но в политиката има всякакви – инженери, учители, лекари, т.е. медицината е част от нашия живот, а нашият живот е свързан с политиката, няма как да се опитваш да промени нещо, без да влезеш там по някакъв начин", обясни доц. Мангъров.

Бившият конституционен съдия и депутат от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков обяви, че не желае да става депутат и няма да участва в предстоящите избори.

„Слизам от парламентарната сцена, но продължавам политическите си коментари. Впечатлен съм от Бойко Борисов, който нито един път не се опита да ме цензурира, дори и когато в гледани телевизионни предавания гневно критикувах канцлера Меркел за мигрантската й политика. Не се опита да ми сложи намордник дори от коприна. Винаги ще помня думите му: „Жоре, говори каквото и когато намериш за добре, само не от името на партията, затова съм те взел от гражданската квота.“ За 25 години приятелство не сме си казали крива дума – така ще бъде и занапред.“, написа Марков, който през годините се открои като един от най-верните фенове на премиера. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама