Разделение сред ресторантьорите: ще отварят и ще протестират

16:45, 26 яну 21 25 3780 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Организациите в ресторантьорския бранш се разделиха в исканията си. По настояване на премиера Бойко Борисов здравният министър се срещна с представители на Българската хотелска и ресторантьорска организация (БХРА). След срещата излезе новината, че ресторантите отварят на 1 март, а нощните клубове на 14 март. За последните обаче решението ще зависи от епидемичната обстановка. 

Близо 2 млн. лв. са отишли за бизнеса в пандемията

От организацията коментираха, че са срещнали разбиране от здравния министър и им е било обещано до края на януари всички да получат компенсациите си от държавата

„Искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидимост“, заяви зам.-председателят на БХРА Златко Златанов. 

Протест все пак ще има

Не всички в бранша обаче са участвали в разговорите и са съгласни с постигнатите договорки. От Cдружeниeтo нa зaвeдeниятa и Българската асоциация на заведенията не са съгласни с договорените на срещата дати. Те продължават да настояват дневните заведения да заработят на 1 февруари, а нощните на - 1 март. Ако това не се случи, те ще отворят врати в знак на протест още в първия ден на следващия месец.

Намерението им за протест остава. В тази връзка двете организации подчертаха, че разговарялите с министъра от БХРА никога не са ги подкрепяли за протеста. 

Припомняме, че вчeрa oт Cдружeниeтo нa зaвeдeниятa пoиcкa оставката на здравния министър и го обвини в лични интереси в хотелския бранш заради двойните стандарти при работа на рестораните в и извън хотелите. Още с първите стъпки за разхлабване на мерките ресторантьорите поискаха да бъде вдигната забраната им за работа, те дори заплашиха да отворят врати на 1 февруари с или без разрешението на властите.

Днес в защита на здравняи министър се обяви Българският лекарски съюз. Според БЛС е „грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота, както на медиците, така и на всеки един български гражданин“. Асоциацията видя в атаката срещу проф. Ангелов поругаване на „медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама