Официално: Създават прокурор, разследващ главния

11:17, 29 яну 21 / Политика 25 1618 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разследващ прокурор ще може да разследва главния прокурор и ще бъде с мандат 5 години, а не както беше предложено първоначално – 7 години. Той ще се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с не по-малко от 15 гласа с явно гласуване, въпреки че от съвета излязоха с отрицателно становище по отношение на това предложение.

Разследващият главния прокурор става факт с приетите на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Законопроектът беше внесен от ПГ на ГЕРБ. Приемането на текстовете стана, след като кворумът се събра от втория път и беше съпроводен с дебати, съобщи БГНЕС.

Венецианската комисия: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

Филип Попов от БСП попита дали с фигурата на прокурор по разследването на главния прокурор не се създава поредният „Франкещайн” в правната наука. „Целта на законопроекта е да представи механизма, с помощта на който да бъде разследван главният прокурор. В усилията си вносителите са създали нова процесуална фигура прокурор по разследването срещу главния прокурор. Нека се опитаме да разберем това правно новаторство и се помъчим да разберем що е то прокурор по разследването срещу главния прокурор и дали не е поредният Франкенщайн в правната наука, роден от управляващото мнозинство. Дали той е способен да реши задачата, за която е създаден“, коментира Попов.

По думите му трябва да се потърси отговор на това кой предлага тази фигура и кой го избира. „Отговорите на тези въпроси са крайно незадоволителни и рисуват един магистрат само и единствено прокурор, предложен от прокурори, и в края на мандата си се връща отново при колегите си прокурори, подчинен на обекта на своите разследвания“, заяви още Филип Попов. Според него от кумова срама управляващите са предложили да отпадне разпоредбата, даваща възможност на главния прокурор или неговите заместници да изменят актовете му.

ВСС отхвърли идеята на ГЕРБ за прокурор, разследващ главния

Според Христиан Митев от НФСБ няма нищо изключително във възможността отделни действия по разследването на главния прокурор да се извършват от следовател от Специализираната прокуратура. „Ръководството на цялото досъдебно производство ще се извършва от прокурора, който разследва главния прокурор“, обясни Митев и добави, че към този момент не може да се каже дали този механизъм ще бъде одобрен.

От своя страна, Крум Зарков от БСП заяви, че не вижда смисъл от създаването на новата фигура. „Какъв е смисълът от създаването на новата фигура, след като всичко ще върви както досега”, бе категоричен депутатът и добави, че най-вероятно много скоро ще бъде необходимо да се правят нови промени.

Вносителят на законопроекта Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че има нужда от такава фигура и те застават зад тази си позиция. „Трябва да се въведе една такава фигура, за да се изпълнят направените препоръки към нас от страна на нашите европейски партньори и да се отговори на обществените очаквания“, заяви той и подчерта, че текстовете са претърпели редица промени между първо и второ четене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама