Венецианската комисия: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

16:08, 08 яну 21 / Политика 25 2892 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Създаването на специален прокурор, който да разследва главния, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право. От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент, съобщи БНР.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

Изслушването на управляващите в ЕП се отлага за януари

БНР цитира „отлично осведомен източник“, според когото представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като „странно“. Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

Отправена е била покана към премиера Бойко Борисов, но той е отказал участие, заяви пред медията евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

„Той за втори път не се яви. Това е дълбоко разочароващо, че един български премиер отново се скри от Европейския парламент. Ще припомня, че той не намери време да се яви през август, не намери време да се яви и днес. Тук в тази мониторингова група са били канени и приеха поканата премиерите на Малта, на Словакия, но господин Борисов се скрива за втори път. Но явно в програмата му няма време за върховенство на закона или този дебат му е скучен и твърде сложен“.

Борисов и Гешев пропуснали изслушването в Брюксел, защото били в годишен отпуск

Според Йончева вероятно мониторинговата група ще се обедини около становището, че на зададените въпроси към българските власти не са получени конкретни отговори и по тази причина ще има още писмени въпроси. Заседанието се проведе при закрити врата и не се очаква официално изявление.

След като първоначално вчера бе обявено, че на заседанието ще бъде изслушана министърът на правосъдието Десислава Ахладова, впоследствие се разбра, че вместо нея ще говори заместникът ѝ Евгени Стоянов. Отпадна и участието на омбудсмана Диана Ковачева. Участваха още заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, както и представители на Европейската и Венецианската комисия.

Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, сега не се включи в заседанието.

Очакваше се заседанието да се състои в средата на декември, но бе отложено по технически причини. Тогава евродепутатът Елена Йончева съобщи, че групата не е доволна от отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти, които им изпрати след изслушването им през август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама