Борисов на влака „Хан Кардам“: Завои можеш ли да правиш?

14:00, 28 яну 21 / Политика 25 2749 Шрифт:
Биляна Иванова

Свикнали сме премиерът Бойко Борисов да обикаля страната с джип или да инспектира строежи с хеликоптер. Днес се качи на друго превозно средство- на локомотив. Той се повози на машината с името „Хан Кардам“, която е една от 15-те нови, които БДЖ купи. С него беше министърът на транспорта Росен Желязков, който обяви, че предстои да се купят и нови вагони, и да се инвестира в инфраструктурата в Северна България.

Вече разполагаме с изключително мощни, бързи, икономични, най-добрите в света локомотиви“, похвали се Борисов. Кой е най-големият специалист да каже две думи?“, попита премиерът и прикани машиниста да разкаже за локомотивите. Попита го дали кара и други локомотиви, а машинистът потвърди, че разликата била огромна. „Като между "Москвич" и "Мерцедес". Това е разликата, която правим в момента“, коментира премиерът.

След като се качи в локомотива, Борисов запита машиниста: „Завои можеш ли да правиш?“, след като се оказа, че е в обратната посока. Локомотивът има две кабини, с които да се регулира посоката на движение. Машинистът му демонстрира нагледно как работи машината, колко е удобен столът и какви екстри има. 

И нови, че и патриотични... 

За първи път от 1986 г. държавните железници си купиха нови локомотиви. Машините не само са нови, но и патриотични. Всеки локомотив носи името на български владетел – хановете Аспарух, Омуртаг и Кардам. Пътниците могат да сканират код и да научат повече за историята на владетелите. На челото на всеки локомотив пък ще има буква от глаголицата, като знак за почит към историята.

Локомотивите са 15, всеки на цена от около 5,5 млн. лева. Новите придобивки ще се движат от столицата до Варна и Бургас, и обратно. Първите 4 вече са включени в съставите на влаковете, а за останалите това се очаква да стане до средата на тази година. Те са два пъти по-мощни и с около 20% по-енергийноефективни. Развиват скорост от 160 км/час, имат интернет, видеонаблюдение и системи за сигурност.

 

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Вестникар 16:47, 28 яну 21

Искаме доказателство, че са чисто нови локомотивите. Нямаме доверие на ГЕРБ, винаги купуват втора ръка. Можеше нещо по модерно да се вземе

2 Пирикъл 16:50, 28 яну 21

Бойко, може даже обратен завой да прави локомотива. Колко трябва да си прост, за да зададеш този въпрос. Докога ще ни излага този л*йно

3 суджук 16:53, 28 яну 21

Тридесет и пет години чакахме за нови влакове и накрая купили тези... Ужас просто, барем нещо по яко да бяха купили. Навсякъде има супер модерни вагони локомотиви, само тук не

4 Звездите ми го говорят 16:56, 28 яну 21

Трябва нещо да обърнем министър- председателя се качи на друго превозно средство. Направо е чудо, банкет трябва да вдигнем в негова чест. На старите влакове защо не се качваше? Бяха мизерни и мръсни нали?

5 Кърлеж 17:01, 28 яну 21

Патриотични били и с имена, откога стана патриот? Откога почна да мислиш за народа?

6 ленивец 17:05, 28 яну 21

Инфраструктурата в Северна България има огромна нужда от реформа. В този край всичко е спряло още през 90те години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.