Game over за зимния сезон

09:30, 28 яну 21 25 4203 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като капризите на времето нанесоха удар върху туризма ни и зимните курорти откриха ски сезона с малко сняг, предимно изкуствен, сега снежна покривка има и пистите са благоприятни, но хотелиерите са изправени пред поредното изпитание след въвеждането на новите мерки от здравния министър. 

Припомняме, че министър Костадин Ангелов издаде заповед, която гласи, че от 29 януари до края на април всички пристигащи в България трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната. Всеки, който не представи такъв ще бъде поставен под 10-дневна карантина.

България няма да затваря ски курортите си въпреки призива на Меркел

Здравните власти се аргументираха, че тази мярка е необходима, за да бъде ограничен новият щам на коронавируса, чието разпространение започна от Великобритания. Към момента България е сред единствените четири страни в ЕС извън червената зона на заболеваемостта, но новият щам на вируса навлиза навсякъде. 

От Националния борд по туризъм и Българската туристическа камара обаче излязоха с обща позиция до правителството и Националния оперативен щаб (НОЩ), че не са съгласни и това ще доведе до крах на зимния туризъм. 

С обявяването на мярката са започнали анулирания на резервациите. От асоциите настояват вместо с PCR, пристигащите туристи да бъдат изследвани за коронавирус с бързи антигенни тестове, които да им бъдат осигурени безплатно. 

Хотелиерите са в паника и защото до края на зимния сезон остават само около 40 дни. Те разчитат основно на съседните на България страни, за да имат макар и кратък сезон. 

Снимка: БГНЕС

Според д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, това е поредният много тежък удар върху българския туризъм. Карастоянова попита дали това решение е съгласувано с вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова.

Българите продължават да оценяват по-високо чуждите курорти

„Нямаме никаква информация за подобен диалог, а работим много активно с Министерството на туризма”, каза тя в ефира на Нова телевизия, като подчерта, че разходът от 300-400 евро за PCR тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон.

Зимен сезон на „апаратно дишане“ 

Cлeд ĸaтo cĸи сезон 2019/2020 г. бе принудително прекратен заради пaндeмиятa oт ĸopoнaвиpyca, в стотици хора все още остава горчилката от затварянето и карнтината в Банско за две седмици по време на зимната им почивка. Сега ceзoн 2020/2021 г. освен под знака на пандемията, отново е на ръба на оцеляването. 

Снимка: БГНЕС

Здравето на хората винаги е приоритет, но не и оправдание за необясними действия от страна на властта. 

В България все още цената на PCR тестовете е доста висока - от 80 до 120 лв. Преди месец в страната ни бързите антигенни тестове бяха добавени като възможност за лабораторна диагностика на COVID-19. Тяхната цена е значително по-ниска от тази на PCR тестовете - близо 30 лв.

Идва въпросът - щом са равнопоставени при диагностика, защо на пристигащите не се предоставя избор за тестване? 

Важно е да се има предвид и че ски почивката, плюс екипировката и дневната карта са доста скъпо удоволствие, което не всички българи могат да си позволят. За това от бранша разчитат основно на чужденците, но сега и за тях цената доста се оскъпява. 

И ако в началото на зимния сезон министърът на туризма Mapиянa Hиĸoлoвa нахъсваше хотелиерите, че с добра реклама ще бъдат привлечени много туристи, то сега и тя няма да помогне, защото се очертава най-кошмарният ски сезон за българските курорти и само чудо може да го спаси...

Тогава Николова цитира икономисти, според които между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон, а прогнозираните загуби в зимния туризъм се очертават около 250 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама