С какво да храним дивите птици през зимата

16:00, 26 яну 21 / Любопитно 25 2339 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Щом започнаха да се сипят снежинки от Българското дружество за защита на птиците ни напомниха за гладните пернати топчици, които може би чакат на клонките наблизо.

Във Facebook страницата на дружеството можем да разберем с какво да храним дивите птици през зимата. Те ни приканват да заредим хранилките с купичка вода, сурови орехи, стафиди, просо, слънчоглед и сурови фъстъци, които обаче да не са солени. 

Защо да поставите хранилка за птици?

Хранилките за птици са чудесен начин да се сдобиете с нови приятели. Окачени на прозореца, в двора или в парка, те ще привлекат птиците близо до погледа ни, така че да можете да им се радвате. Предлагайки им висококалорична, богата на енергия храна, вие им помагате да преживеят зимата.

Храната е най-важният ресурс за птиците през зимата. Успешното ѝ намиране им позволява да запазят телесната си температура и да оцелеят в суровите условия. Колкото по-ниски са температурите, от толкова повече храна се нуждаят птиците. Дори щъркелът може да преживее зимата в България, стига да успее да намери достатъчно храна, обясняват от дружеството.

Хранилките се поставят с падането на първия сняг и се зареждат докъм края на март, тъй като птиците свикват с новия източник и разчитат на него.

От дружеството за защита на птиците показват и как да си направим сами хранилка.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама