Близо 2 млн. лв. са отишли за бизнеса в пандемията

14:25, 26 яну 21 / Политика 25 1833 Шрифт:
Ирина Иванова

Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 милиарда лева. С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната, стана ясно по време на извънредно работно съвещание на Министерски съвет. 

Туроператорите с безвъзмездна помощ за разплащане с клиенти

В резултат в края на миналата година безработицата в България е достигнала най-ниската стойност след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%. По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процеса по разплащане, отбелязват от правителствената информационна служба. 

Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че по мярката изпълнявана от НАП вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

„8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече  над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева“, докладва министър Борисов. 

В условия на криза: Борисов се сети за занаятчиите

Очаква се средните предприятия да представят своите отчети и да подпишат договорите си за безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева. По тази процедура има 1 703 броя проектни предложения.

Вицепремиерът Томислав Дончев поясни, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“. „Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот“, заяви Дончев. 

Относно появилите се критики към правителството по отношение на неговите приоритети,  вицепремиерът заяви, че всичко е важно и ако някъде се налагат ограничения, “това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота (бел ред.- на хората)“.

Напишете коментар
Коментари: 7
1 Анонимен 16:20, 26 яну 21

Голяма фирма бедно положение това ни е държавата

2 Тъпанджия 17:31, 26 яну 21

Къде бе Бойко, къде са тези пари за пандемията? Някой видя ли ги?

3 Интересно 17:34, 26 яну 21

Каквито и мерки да предложите, после не си ги изпълнявате, така че по-добре марш от управлението

4 Панамера 17:35, 26 яну 21

Ох вече става банално наистина. Натякванията вече са банални от страна на нашия премиер. Г-н тиквеник може ли да ми отговорите ако сумите отпуснати за помощи са реални, защо тогава хората излизат на протести точно по тая тема ?

5 домушар 17:37, 26 яну 21

Г-н Дончев, относно критиките към управлението са основателни. Погледнете какви ги вършите, как управлявате и как съсипвате всичко до което се докоснете

6 Сладко изкушение 17:41, 26 яну 21

Едва ли има по-нагъл политик от този противняк. Малко преди изборите почна с измислените си "добрини" които прави за гражданите си. Все едно не е длъжен а го прави от добро сърце. От такива политици да се пазиш !

7 Болярски шпек 17:41, 26 яну 21

Партия Герб - Хайде утре застанете пред медиите и кажете за всеки следващ ден колко пари ще бъдат отпуснати и колко за болници, колко за магистрали, колко за училища, колко за пандемията. Вече ни писна от понеделник до неделя да слушаме едно и също 365 дни в годината

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама