ВАС с позиция за „Росенец“: Не сме се произнесли нито за постройката, нито за пътя

15:36, 25 яну 21 25 2167 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Преди дни се появи информация, че Върховният административен съд е върнал на почетния председател на ДПС Ахмед Доган шансовете за придобиване на собствеността върху пътя към летния сарай в „Росенец“. От Mediapool.bg съобщиха, че върховните магистрати са отменили решението на Бургаския административен съд, който в края на миналата година поряза Доган с аргумента, че няма правен интерес по казуса.

На 17 януари пък се проведе поредната акция на плажа край резиденцията. Активисти се събраха за „Групово скубане на трева“. Според организаторите пясъкът е изкуствено затревен, а целта е земята по крайбрежието да бъде определена като земеделска, а не като плаж, което автоматично да ограничи достъпа до нея.

След последните публикации председателят на ВАС Георги Чолаков изпрати позиция до медиите. „Противопоставям се срещу некоректните опити за внушения, които се правят чрез публикации в някои медии, свързани с казуса „Лесопарк Росенец“. Върховните магистрати не са разглеждали по същество нито едно от трите дела, свързани казуса, а са се произнеси единствено по допустимостта на жалбите“, заяви той.

Чолаков обясни, че от ВАС са разгледали 3 административни дела, образувани по частни жалби срещу определения на Бургаския административен съд, свързани с казуса „Росенец“. И по трите дела върховните съдии са се произнесли по допустимостта, с които са отменили обжалваните определения и са върнали делата за продължаване на процесуалните действия.

ГЕРБ със законова поправка, за да се запази част от Догансарай

Председателят на ВАС обяви, че съдиите не са се произнесли дали постройката на плажа „Росенец“ е незаконна или не, нито дали подлежи на събаряне или не. Разгледан е единствено въпросът има ли жалбоподателят „Стрейтлайн“ АД правен интерес да обжалва заповедта на кмета на Община Бургас за събаряне на сградата. Върховните магистрати са приели, че дружеството има правен интерес и са върнали делото на същия състав на Административен съд – Бургас за продължаване на съдопроизводствените действия.

Няма и съдебно решение за пътя до сараите. 

Произнасянето по същество предстои и пред двете съдебни инстанции, обявиха още от ВАС.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Fanny 18:32, 25 яну 21

I gߋt this weeb page from my friend who infоrmed me
on the tоpic of tһis web sіutе and at the moment this time I am visiting this website and reading vvery informative articleѕ att this time.



Would You Haνe a look at my blog - Juⅾi slot

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама