„Групово скубане на трева!“ - премахнаха тревата от плажа в Росенец

11:40, 17 яну 21 25 2890 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Групово скубане на трева!“ - такава акция се проведе на пясъчната ивица край т.нар. летни сараи на Ахмед Доган в Росенец. През последните дни на плажа се появи трева, която е обхванала цялата пясъчна ивица. Днес тревата беше премахната.

Според организаторите на събитието пясъкът е изкуствено затревен с райграс, а целта е земята по крайбрежието да бъде определена като земеделска, а не като плаж. Това автоматично ще ограничи достъпът до нея.

„Направихме запитване към човек, специалист в тази област, неговото мнение е, че това не е естественият хабитат на тази трева и тя няма как да вирее на песъчливо място, каза Бисер Русимов от Организация за защита на българските граждани, които са организатори на акцията.

Участниците в протеста заявиха, че "първо ще почистят плевелите от плажа, а след това и от Родината".

Снимка: БГНЕС

След протестите през лятото, Министерството на туризма възложи на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да изготви специализирана карта на плаж Росенец. Картата е готова, но ивицата още не е вписана като плаж в кадастъра

Решението за това се оспорва от фирма, претендираща за собственост върху постройка на пясъка, която е обявена за събаряне. В мотивите за жалбата, представителят на фирмата – архитект Калин Тихолов посочва, че теренът не е пясък, а самозалесила се територия, обрасла с дървета и храсти, съобщи bTV.

 

 

Акция по скубане на трева се проведе на плажа пред така наречените летни сарай на Ахмед Доган в парк Росенец.

Според организаторите на събитието от седмица някой е залесил малката ивица с райграс. Със затревяването на пясъка се цели да се докаже, че плажът всъщност не е плаж, а земеделска земя, добавят организаторите.

„Направихме запитване до специалисти. Тяхното експертно мнение е, че тази трева не е естественият хабитат и няма как да вирее на плажа”, заяви Бисер Русимов от ОЗБГ.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти.

Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастър в законно установения срок, е подадена жалба от фирмата „Стрейтлайн” срещу вписването на плажа пред летните сараи като такъв.

Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а “естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”.

Припомняме, че видеокадри от 2016 г. ясно показват, че край Росенец има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни.

Участниците в протеста заявиха, че "първо ще почистят плевелите от плажа, а след това и от Родината".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама