След много вайкане и отлагане плаващото сметище в Искър вече е почистено

12:00, 25 яну 21 25 2004 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Половин година след сигнала за плаващото сметище по река Искър край Своге и отказа на власта да го почисти, сега най-накрая то вече е премахнато. Оказа се, че въпреки забавената реакция на властта и това, че след като нашумя новината два дни имаше само вайкане за това кой е виновен и трябва да го почисти, всичко по отстраняването му отне едва седмица. 

Припомняме, че управителят на Софийска област Илиан Тодоров каза, че на 22 май миналата година е изпратил писмо до Министерски съвет, за да поиска средства за почистване на речните корита в извън урбанизираните територии, но са му отговорили, че няма възможност за финансиране. 

След публикуването на тази новина от редица медии, кабинетът изведнъж намери пари и отпусна 220 000 лв. Разбра се и кой е отговорен за това - областният управител на София-област. 

Оказа се обаче, че отпуснатите от Министерския съвет средства за почистването на сметището са останали 35 хил. лв., които ще бъдат върнати обратно. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От реката са изнесени 560 тона боклук и около 160 кубика дърва, съобщи областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Той подчерта, че само таксата в депото в Костинброд е над 70 000 лв. за боклука, изкаран от Искър. 

След тоновете боклук: Столична община получи почти 1 млн. лв.

Заместник-кметът на Своге Илия Богданов отбеляза, че по време на почистването не е допуснато част от боклука да премине през стената на ВЕЦ-а и поречието е запазено чисто. Доста трудности имаше през целия този период, но хората работеха съзнателно, добави той, цитиран от БНТ. 

„Да ги изчистят един път завинаги“: Изготвят справка за нерегламентираните сметища

Относно чистотата на реката оттук насетне Богданов заяви, че разчита на компетентността на хората в различните институции. Той предложи да се направят преградни съоръжения по поречието на реката от столицата насам, за да може боклукът да се улавя. 

През миналата година в Своге няма нито една глоба за нерегламентирано изхвърляне на боклуци, предаде bTV. 

Снимка: БГНЕС

Ясно е, че е трудно да се хване всеки човек, който изхвърля боклука си, но може би все пак трябва всички хора да си дадат сметка, че с действията си вредат не само на другите, но и на себе си, и да поемат лична отговорност за опазването на околната среда. Това е водата, от която всички ние пием и ако ни спрат кранчето и останем на воден режим като в Перник, пак някой друг ще ни е виновен.

75 кметове глобени с почти четвърт милион заради незаконни сметища

Това е само едно от многото незаконни сметища в страната ни. Има ги навсякъде. Освен личната отговорност на всеки персонално, общините и властта също трбява да спрат да се вайкат при всеки изникнал проблем и да си измиват ръцете един с друг, защото решение на проблема се търси не след като е станал, а преди това.

Някой все пак трябва да упражни контрол, за да не се допуска страната ни да заприлича на сметище. Оказа се, че нито е толкова скъпо, нито е толкова трудно...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама