Възможно ли е да си купим остров във Финландия на цената на апартамент в София?

11:00, 25 яну 21 / Любопитно 25 4406 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Кой не би искал да има собствен остров, в който да няма досадни съседи, а прекрасна природа, къща с невероятен изглед и водоем, в който да може да се къпеш когато си поискаш само на крачка от дома? 

Всички сме чували, че Финландия е една от най-добре усторените страни в света. Тя има много добри показатели откъм стандарт на живот, заплати, пенсии, образование, здравеопазване и качество на въздух. Известна е още с това, че е една от най-зелените територии, залесени с гъсти гори и много езера. Всички сме чували и за тъмните ѝ зими и северни сияния. Освен всичко, се оказа, че във Финландия може да си купиш собствен остров с къща, на цената на апартамент в София. 

Снимка: CanStockPhoto/ снимката е илюстративна

Наша журналистическа справка показва, че във финландски сайт за продажба на имоти средата на миналата година е била продадена къща на самотен остров на цена от 79 000 евро за 45 кв. м. Къщата е напълно обзаведена с осигурено електричество, а към нея има и сауна. Тя се намира на около 25 км до центъра на Куусамо. 

За справка за тази цена в София може да се закупи двустаен апартамент в не много отдалечените от центъра квартали. 

Натъкваме се на друг сайт за имоти, където има активна обява за продажба в местност Сайма в Южна Финландия. Там островът е същински рай и е подходящ за риболов. Цената му е 97 000 евро за обща площ от 3 010 кв. м., която включва и къща от 30 кв. м. Имотът е напълно обзаведен и в него също има електричество. Към цената са включени още сауна, беседка и две лодки.

В нашата столица за тази цена може да си купим тристаен апартамент в някои от крайните квартали. 

Снимка: CanStockPhoto/ снимката е илюстративна

Ако искате да си закупите само място и сами да си построите къща, това също е напълно възможно, за много по-ниска цена. Частен изцяло залесен остров в местност Алваярви се продава на цена от 45 000 евро за общия размер от 10 000 кв. м. площ. Мястото се намира в сладководно рибно езеро и има право на строеж. А на около 700 м от острова се намира колективно пристанище за лодки. Центърът на Пихтипудас е на по-малко от километър от акостирането на лодката. 

В София за тази цена е трудно да намерим дори само площ за продажба, но в по-отдалечените квартали за близо 50 000 евро може да се вземе имот от приблизително 850 кв.м, но без ток и вода. 

Снимка: CanStockPhoto/ снимката е илюстративна

В друг сайт пък виждаме продажба на собствен остров Палосаари, който се намира в езерото Неросярви. Той е на цена от 103 000 евро за общата площ от 9 700 кв. м. и къща от 27 кв. м. Тя е на 2 етажа с прекарано електричество, но към нея има още двор в залива, дървена барака и сауна. Така общата площ достига 46 кв. м. Гребното разстояние от континента е около 125 м. Езерото Неросярви е с много риба и там е възможно да се кара моторница. 

В българската столица за тези пари се намират тристайни апартаменти в добри, но не централни квартали като „Младост“. 

Снимка: CanStockPhoto

Съпоставка със София

Данните на българска компания за недвижими имоти показва, че средната цена на жилищата в столицата е около 1115 евро за кв.м. Цената е изчислена на база на реално сключени сделки през изминалата година. Проучването показва още, че средни цени на жилища в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие на 2020 г. са 1 100 евро/кв.м. в кв. „Манастирски ливади“, 1 300 евро/кв.м. за кв. „Кръстова вада“, 1 130 евро/кв.м. за жилище в кв. „Витоша“, в кв. „Дианабад“ с такова може да се сдобиете за 1 280 евро/кв.м., а в „Лагера“ за 1 200 евро/кв.м. В „Симеоново“ и „Студентски град“ цените съответно са 1 260 евро/кв.м. и 1 120 евро/кв.м. В „Младост“ пък е 1 170 евро/кв.м. В пъти по-евтини са цените в кварталите „Банишора“, „Люлин“ и „Дружба“, съответно - 990 евро/кв.м., 760 евро/кв.м. и 920 евро/кв.м.

Някои хора може да възразят, че съпоставяме финландски острови с апартаменти в българската столица. Да, в Хелзинки цените на жилищата са в пъти по-високи от София, но е важно да се има предвид и това, че във Финландия стандартът на живот е много по-добър. Там средната брутна заплата е 3 548 евро. Това е напълно достатъчно за повечето хора да водят нормален начин на живот, дори и стандартът да е по-висок, и могат да си закупят собствено жилище. В България средната брутна заплата е най-ниската за ЕС- 693 евро и повечето българи в столицата живеят под наем и трудно връзват двата края. 



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама