Търговските вериги против новите „свръхрегулации“ на КЗК

13:55, 21 яну 21 25 1764 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Сдружението за модерна търговия, което представлява големите търговски вериги у нас, се обяви против част от готвените промени в Закона за защита от конкуренцията. От сдружението са на мнение, че редица от текстовете в законопроекта са неясно формулирани и това дава възможност за противоречиви интерпретации на разпоредбите и създава несигурна среда за правене на бизнес.

Свръхправа за КЗК

Според бизнеса измененията дават „свръхправа“ на КЗК за репресивни действия при разследване на нелоялни търговски практики. Търговските вериги са против въвеждането на възможност за „внезапни проверки“ на купувачи на храни и селскостопански продукти при съмнение за нелоялни търговски практики.

Така например антимонополният орган ще може да разпитва служители на разследвани компании, да ги проверява, да изземва компютри, телефони и документи не само на работното им място, но и в домовете им, като при необходимост ползва съдействие от полицията.

Търговските вериги считат, че на контролния орган не трябва да позволява намеса в личната сфера на служителите и в работата на компаниите извън абсолютно необходимото, тъй като това ще създаде допълнителна несигурност за бизнес средата у нас.

Прекомерно високи глоби

Те са на мнение, че измененията водят до непропорционална намеса в свободата на договаряне между производители и купувачи на селскостопански и хранителни продукти. Освен това предвиждат прекомерни санкции за нарушителите (5% от приходите от продажби за предходната финансова година).

Според веригите толкова високи санкции са валидни при тежки нарушения на конкурентното право (картелиране, злоупотреба с монопол), които биха могли да засегнат целия пазар и потребителите, но не и за обикновени търговски отношения между две компании.

Забрана за ексклузивни доставки на храни

От Сдружението посочват още, че без каквито и да е мотиви се забраняват ексклузивните доставки на храни и селскостопански продукти. Според тях именно тези договори подпомагат по-малки производители и са полезни за конкуренцията на пазара. Те настояват подобни ограничения да не важат за „собствените марки“ на търговските вериги, производството на които в противен случай би се обезсмислило.

Забрана за споделяне на логистични разходи

Търговските вериги се обявиха против забраната за споделяне на логистичните разходи между търговците на дребно и доставчиците. Според тях това ще има негативен ефект за самите производители, които ще трябва сами да организират дейностите по транспорт до складовете или дори до самите търговски обекти за продажба на дребно.

Недостатъчен срок за обсъждане

От Сдружението поискаха удължаване на срока за обществено обсъждане на промените най-малко с месец, тъй като според тях определниете 30 дни са крайно недостатъчни. Те изтъкват, че срокът за обсъждане е съвпаднал с почивните дни около Коледа и Нова Година, както и с един от най-натоварените периоди за бизнеса във връзка с приключване на годината и така на практика са останали две седмици за ефективни консултации.

Други гласове срещу промените

Срещу промените в Закона за защита от конкуренцията се обяви и лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Припомняме, че освен промени за търговците, измененията предвиждат и удължаване на мандата на членовете на антимонополния орган, както и по-голямо финансиране за Комисията. Наред с това текстовете занижават изискванията за председател и заместник-председател на КЗК.

КЗК си поиска по-дълъг мандат, преизбиране и още…

Манолова призова ГЕРБ текстовете да не бъдат подкрепени, въпреки че прeдceдaтeлят нa КЗК e мaйкa нa нaрoдeн прeдcтaвитeл oт ГEРБ и кaдър нa управляващата партия oщe oт кмeтcкия мaндaт нa Бoйко Бoриcoв. Като основен мотив за това тя посочи, че основна задача на Кoмиcиятa е да гaрaнтирa кoнкурeнтнa и чecтнa бизнec cрeдa, кoeтo към мoмeнтa нe e нa лицe.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама