КЗК си поиска по-дълъг мандат, преизбиране и още…

16:31, 22 дек 20 25 2533 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Комисията за защита на конкуренцията сама е разработила промени в закона, уреждащ работата ѝ. Официално причина за това е хармонизиране на законодателството с конкретна европейска директива, но измененията звучат като опит за бетониране на действащите членове на комисията за години напред

Текстовете първоначално се появиха на сайта на самата КЗК, а малко по-късно бяха качени и на правителствения портал за обществени обсъждания. Именно оттам се разбира, че законопроектът е „припознат“ от министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който предлага след общественото обсъждане Министерският съвет да го приеме, пише „Клуб Z“

ПРОМЕНИТЕ

Под предтекста осигуряване на по-висока независимост на регулатора от политически прищявки, предотвратяване на конфликт на интереси, финансова и кадрова обезпеченост, членовете на КЗК са решили да предложат удължаването на собствения си мандат от 5 години, колкото е сега, до 7 години. Мандадът на членовете на Комисията трябва да приключи през 2021 г. Ако новите идеи бъдат приети от Народното събрание, това означава, че вероятно действащият състав на регулатора ще остане същият до 2023 г. 

Промените предвиждат да отпадне забраната за преизбиране на поста за още един мандат, веднага след края на предишния. Тоест предложението казва, че след 2023 г. същите хора ще могат да се кандидатират веднага за още 7 години и ако бъдат избрани - да управляват регулатора до 2030 година.

Третото съществено предложение е правомощията на членовете на комисията да не могат да бъдат прекратявани на основания, свързани с прилагането на правилата за конкуренцията и вътрешния пазар на ЕС. 

Освен това от КЗК искат допълнителни правомощия, с които да могат да извършват проверки в частни помещения, например домовете на директори, управители и персонал на дружества. До този момент законът не даваше тези права на антимонополния орган.

В предложенията са отразени и въпроси за повече финансиране, материален и човешки ресурс, който да помага на Комисията да си върши работата. 

НЕЗАВИСИМАТА КЗК 

През последните години антимонополният орган попадна в няколко големи скандала заради свои решения. Така например тя забрани на чешкия милиардер Петер Келнер да купи Нова телевизия и макар че той нямаше друг медиен бизнес в страната - тоест концентрация е невъзможна, - сделката бе спряна. Малко по-късно пък Комисията  даде „зелена светлина“ по бързата писта на братя Домусчиеви, които купиха същата телевизия и медийната ѝ група.

КЗК пусна и сделката за концесионирането на „Летище София, макар спечелилата група да не представи нито най-високия инвестиционен план, нито пък най-високата концесионна такса.

Години наред органът не откриваше картел или изкривявания в пазара на горива въпреки сигналите, докато накрая изненадващо „откри“, а на база на това откритие правителството „Борисов 3“ реши да прави Държавна петролна компания, с която държавата да може да влезе на... частния пазар с горива.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама