8 събития, които Семейство Симпсън предсказаха през годините

20:00, 20 яну 21 / Любопитно 25 5925 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

"Семейство Симпсън" е един от най-популярните анимационни сериали в САЩ и излъчването му продължава и до днес с 32 сезона. Сериалът е създаден от Мат Грьониг за Fox Broadcasting Company. В последните години поредицата доби и по-различна популярност, тъй като някои факти и събития, "предсказани" в стари епизоди, се случиха наистина, предаде Offnews.bg

Ето осем от тях:

1. Президентството на Доналд Тръмп (Сезон 11, Епизод 17: "Bart to the Future" - 1999-2000)

Това е може би най-разпространената прогноза на сериала, която стана реалност. Вторият път, когато "Семейство Симпсън" надникват в бъдещето, Лиса става президент на Съединените щати. На заседание на кабинета тя споменава: "Наследихме доста сериозна бюджетна криза от президента Тръмп". Първоначално това беше препратка към опита на Тръмп да се кандидатира от Реформаторската партия през 2000 г. Но думите придобиха истински смисъл, когато Тръмп беше избран за президент от Републиканската партия през 2016 г.

2. Появата на азиатски вирус, подобен на грип (Сезон 4, Епизод 21: "Marge in Chains", 1992-93)

Трудно е в условията на глобалната пандемия от COVID-19 да пропуснем тази "прогноза". В епизода "Marge in Chains" много жители на Спрингфийлд поръчват широко рекламирана сокоизстисквачка, която пристига от Япония. Единият от служителите във фабриката там е болен от грип и кашля над кутиите с поръчките, при което вирусът оцелява и заразява получателите. В случая предвиждането не е напълно точно, защото вероятността вирусът да оцелее 6-8 седмици върху повърхност и веднага да покосява всеки, влязъл в контакт, без инкубационен период, е далеч от реалната картина за коронавируса. Но въпреки това новинарската емисия, която свидетелства за бързото разпространение на "Грипа от Осака", доста прилича на това, което свикнахме да виждаме от една година насам.

3. Disney купуват 20th Century Fox (Сезон 10, Епизод 5: "When You Dish Upon a Star", 1998-99) 

Кадър в края на епизода "When You Dish Upon a Star" показва прочутото лого на 20th Century Fox с допълнителен надпис отдолу "част от Walt Disney Co.". Въпреки че създателите на сериала се присмиват на собствената си компания, те надали са очаквали продажбата да се случи наистина. Така през юли 2018 г. Хоумър Симпсън и Мики Маус вече са част от една и съща компания - Walt Disney Co.

4. Създаването на системата за автоматична редакция на грешки Autocorrect (Сезон 6, Епизод 8: "Lisa on Ice", 1994-95)

Това е един от малкото случаи, когато "Семейство Симпсън" не само направиха прогноза, но и активно допринесоха за събитията. Побойникът Долф си записва напомняне "Beat up Martin" (да набия Мартин) на своя Apple Newton. След това текстът се превежда като "Eat up, Martha" (Яж, Марта), явна грешка на лошото разпознаване на почерка от персоналния цифров помощник. Източници твърдят, че години по-късно, когато Apple работи върху клавиатурата на iPhone, служителите са знаели, че това е частта, която трябва да разработят идеално. Те дори си казват „Яж, Марта“ един на друг, за да отбележат важността на функцията.

5. Откриването на Хигс бозона (Сезон 10, Епизод 2: "The Wizard of Evergreen Terrace", 1998-99)

Вдъхновен от работата на Томас Едисон, Хоумър се превръща в амбициозен изобретател в 10-ия сезон на шоуто. Една сцена показва как той вдъхновено пише по черна дъска, в долната част на която се вижда математическо уравнение. Повече от десетилетие по-късно учените откриха частицата Хигс бозон (известна още като „Божията частица“), и се оказва, че нейната маса е подобна на числата от труда на Хоумър.

6. Бенгт Р. Холмстрьом печели Нобелова награда за икономика (Сезон 22, Епизод 1: "Elementary School Musical", 2010/2011)

Сериалът е известен с това, че авторите създават така наречените "замръзнали сцени", визуални препратки, които биха останали почти незабелязани, ако не се натисне бутона за пауза. В сезон 22 Лиса и нейните приятели пишат карти с прогнозите си преди обявяването на носителите на Нобеловите награда. Въпреки че в епизода Милхаус губи с прогнозата си, че Бенгт Р. Холмстрьом ще спечели наградата за икономиката, през 2016 г. финландският икономист наистина получава високото отличие.

7. Обличането на Давид на Микеланджело (Сезон 2, Епизод 9: "Itchy & Scratchy & Marge", 1990/91)

В един от ранните епизоди Мардж протестира срещу насилието в анимационната поредица "Itchy and Scratchy". След като се превръща в лице и водач на протестите, тя разбира, че цензурата не винаги работи в правилна посока, когато съгражданите ѝ започват брожения срещу голотата на статуята Давид на Микеланджело, която гостува в САЩ. Въпросът с голото тяло на Давид излиза на дневен ред и през 2016 г., когато в Русия се гласува дали статуята да бъде облечена с дрехи или не.  

8. Корупционният скандал във ФИФА и резултатите от Световното първенство по футбол (Сезон 25, Епизод 16: "You Don't Have to Live Like a Referee", 2013/14)

Хоумър навлиза в световния футбол, когато бива привлечен за съдия, основно заради недостиг на съдии към ФИФА след голям корупционен скандал. Въпреки че е изкушен да повлияе на резултата, той решава да съди честно и Германия печели Световното първенство. В този епизод се случват две прогнози, които се осъществяват в реалния живот. Първо, Германия наистина печели Мондиала през 2014 г., а през 2015 г. служители на ФИФА са арестувани по обвинения за подкуп, измама и пране на пари. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама