Камиони с морски дарове на протест под прозореца на Джонсън

11:30, 20 яну 21 / Свят 25 1939 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Повече от 20 камиона с морски дарове бяха паркирани близо до кабинета на премиера Борис Джонсън на „Даунинг Стрийт“ в знак на протест срещу бюрокрацията след Брекзит, която ограничи износа за Европейския съюз.

Много рибари не могат да изнасят за Европейския съюз, тъй като в началото на тази година бяха въведени сертификати за улов, здравни проверки и митнически декларации, което забави доставките им и накара европейските купувачи да ги отхвърлят.

Камиони с лозунги като „Брекзит касапница“ и „Некомпетентно правителство, унищожаващо производството на черупчести мекотели“ паркираха в понеделник на метри от офиса на Джонсън на „Даунинг Стрийт” в централен Лондон. Полицията разпита шофьорите на камионите.

Имаме лошото усещане, че системата може потенциално да се срине“, каза Гари Ходжсън, директор на Venture Seafoods, която изнася живи и преработени раци и омари в ЕС, предаде euroactiv.bg

Премиерът Борис Джонсън трябва да бъде честен с нас, със себе си и с британската общественост относно проблемите за индустрията“, сподели търговецът пред „Ройтерс“. Миналата седмица на един оператор му бяха необходими 400 страници документация за износ, за да влезе в Европа.

ЕС и Лондон подписват търговската сделка за Брекзит

Дейвид Роузи от DR Collin & Son, където работят 200 души, изпращаше един или два камиона на вечер във Франция, натоварени с живи раци, омари и млечни продукти на стойност около 150 000 паунда (169 000 евро). Той каза, че тази година не е изнесъл нито една кутия.

Рибарите, заяви той, „загубиха поминъка си след промяната“, когато Великобритания напусна орбитата на ЕС в навечерието на Нова година.

Проблеми с никнене на зъби“

Според споразумението, постигнато миналия месец, британската търговия с ЕС остава свободна от мита и квоти. Но създаването на пълна митническа граница означава, че стоките трябва да се проверяват и да се попълват документи, което разрушава системите за експресна доставка.

Премиерът Джонсън използва фраза, която ядоса много търговци. Той определи новостите като „проблеми с никненето на зъби“ и каза, че те са изострени от пандемията от COVID-19.

Джонсън подчерта, че е създаден допълнителен фонд от 23 милиона паунда (25,9 милиона евро), за да компенсира бизнеса, който „не по своя вина е претърпял бюрократични закъснения, затруднения с доставката на стоките си там, където има реален купувач от другата страна на канала“.

Правителството обяви, че тази допълнителна сума се включва към инвестицията от 100 милиона паунда за индустрията през следващите няколко години и почти 200 милиона паунда, предоставени на шотландското правителство, за да сведе до минимум прекъсванията на доставките.

Британското министерство на околната среда, храните и селските райони заяви, че освен финансова подкрепа, работи с индустрията и с Брюксел за справяне с проблемите с документацията. Нашият приоритет е да гарантираме, че стоките могат да продължат да се движат безпроблемно на пазара“, заяви говорител на правителството.

Риболовът допринася 0,1% от БВП на Великобритания, ако се включи обработката, но за крайбрежните общности това е спасителен пояс и традиционен начин на живот.

Асоциацията за храни и напитки на Шотландия обяви, че износителите могат да загубят повече от 1 милион лири от продажби на ден.

Много от крайбрежните общности гласуваха за Брекзит, но заявиха, че не са очаквали това въздействие.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама