ЕС и Лондон подписват търговската сделка за Брекзит

11:50, 30 дек 20 / Свят 25 2296 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подписаха споразумението за търговия и сътрудничество след Брекзит. Договореност по него беше постигната миналата седмица след продължили няколко месеца преговори.

Има търговска сделка за Брекзит между ЕС и Великобритания

Церемонията по подписването се проведе в сградата на Съвета на ЕС в Брюксел и беше излъчена пряко по канала на ЕС. Документът ще бъде изпратен в Лондон, за да бъде подписан и от министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, съобщи БГНЕС.

По оценката на Шарл Мишел, подписаното споразумение е резултат от многомесечни интензивни преговори, по време на които Европейският съюз показа безпрецедентно единство. Това е справедливо и балансирано споразумение, което защитава изцяло основните интереси на Европейския съюз и създава стабилност и предсказуемост за гражданите и фирмите, подчерта още председателят на Европейския съвет. 

Сделката ще бъде „временно“ приложена, след като Обединеното кралство напусне единния пазар на 1 януари 2021 г. Споразумението все още се нуждае от одобрение от Европейския парламент, което се очаква да влезе в сила на 28 февруари.

Какво предвижда споразумението?

Свободна търговия без мита или квоти, но с нови правила. Великобритания ще има собствен режим за субсидии.

Икономическо и социално партньорство - в авиацията, сухопътния транспорт, енергетиката, борбата с климатичните промени, рибарството (с реципрочен достъп до водите на ЕС и Великобритания, но с нови квоти за използването им); сътрудничество в иновациите, космоса, науката и други. Британското правителство обаче няма да участва в "Еразъм", ще има и ограничения за мобилността.

Сигурността на гражданите и сътрудничество за борбата с тероризма и организираната престъпност. Това ще става с уважение към правата и защитата на личните данни. Британското правителство обаче отказва сътрудничество във външната политика, отбраната и развитието.

Обвързващ механизъм за уреждане на спорове и възможност за налагане на санкции при нарушаване на клаузи, обобщава "Дневник".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама